Moje sladké tajemství

Krémově jemná polévka z lososa

Suroviny:

Vývar:


  • 1,2 kg kosti a odřezky z lososa (můžete použít i hlavu)

  • 2 menší mrkve a rajčata

  • 1 cibule

  • 4 stroužky česneku

  • 5 kuliček černého pepře

  • 2 litry studené voda

  • 1 bobkový list

  • sůl


Polévka:

  • 1 mrkev a menší cibule

  • 3 větší brambory

  • 2 stroužky česneku

  • 1 malý kousek pórku

  • 500 g odřezků z lososa

  • 150 ml smetany ke šlehání (33%)

  • čerstvá citronová šťáva

  • 2 lžíce máslo

  • 1 lžíce oleje


Postup:

Kosti a odřezky ryby dáme do hrnce, zalijeme asi 1,5 l vody a přivedeme k varu. Teplotu ihned snížíme na minimum. Přidáme rozkrojené a na suché pánvi opečené stroužky česneku a půlky cibule, rajčata, orestovanou mrkev, zbytek vody, pepř, špetku soli a bobkový list.

Při nízké teplotě vývar táhneme asi 90 minut, poté odstraníme bobkový list a zbytek vývaru pořádně rozmixujeme tyčovým mixérem a propasírujeme přes jemné síto. V hrnci rozehřejeme olej a máslo. Přidáme na kousky nakrájenou mrkev a restujeme ji při vyšší teplotě asi 5 minut.

Poté přidáme na kostičky nasekanou cibuli a pórek, pokračujeme další 3 minuty v restování. Přihodíme plátky česneku, oloupané a na kostičky pokrájené brambory a kousky lososa (pár si jich nechte stranou).
Restujeme ještě asi 2 minuty, poté přilijeme vývar, přivedeme vše k varu a polévku vaříme ještě asi 20 minut. Nakonec vše rozmixujeme, zjemníme smetanou a dochutíme solí pepřem a citronovou šťávou. Zbylé kousky lososa krátce opečeme na troše oleje a přidáme je do jednotlivých porcí polévky. Dozdobit je můžeme i nasekanou petrželkou a lžící smetany..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden