Krocan s kaštanovou nádivkou

Suroviny na 4–6 porcí:

1 menší krocan

Také vás může zajímat ...

150 g slaniny

150 g másla

sůl

Na nádivku:

400 g housek

0,5 l mléka

150 g jedlých kaštanů

150 g slaniny

150 g másla

3–4 vejce

muškátový květ a oříšek

hrst čerstvé petržele

sůl

Postup:

Na nádivku nakrájíme na kostičky do hluboké mísy žemle.Slaninu pokrájíme na malé kostičky, necháme rozpustit a pak přidáme máslo. Poté, co se tuk začne škvařit, vlijeme jej i se slaninou do mléka, do kterého jsme rozšlehali vejce. Přidáme jemně nasekanou petržel, sůl, na špičku nože květu nebo muškátového oříšku (i obojí).Vše dobře rozšleháme a nalijeme do mísy na připravené žemle.

Necháme půl hodiny stát, jen občas obsah překlopíme. Podle hustoty, buď přilijeme mléko, nebo přisypeme strouhanku.

Nakonec přidáme oloupané, v mléce vařené a nadrobno nasekané kaštany a nádivku vpravíme do dutiny vykuchaného krocana.

Do pekáče dáme na dno plátky slaniny a na ně zády položíme naditého krocana. Nohy ptáka překřížíme a spíchneme, aby nádivka zůstala uvnitř. Maso pokryjeme zbylou slaninou, přidáme máslo a trošku vody, zakryjeme poklicí nebo alobalem a dáme na 2–3 hodiny péci při 150 °C. Asi 20 minut před koncem odklopíme a zvýšíme teplotu na 180 °C. Během pečení maso podléváme.

Podáváme s vařenými nebo šťouchanými brambory či kaší.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...