Můj čas na kafíčko

Krocan s kaštanovou nádivkou

Suroviny na 4–6 porcí:

1 menší krocan

150 g slaniny

150 g másla

sůl

Na nádivku:

400 g housek

0,5 l mléka

150 g jedlých kaštanů

150 g slaniny

150 g másla

3–4 vejce

muškátový květ a oříšek

hrst čerstvé petržele

sůl

Postup:

Na nádivku nakrájíme na kostičky do hluboké mísy žemle.Slaninu pokrájíme na malé kostičky, necháme rozpustit a pak přidáme máslo. Poté, co se tuk začne škvařit, vlijeme jej i se slaninou do mléka, do kterého jsme rozšlehali vejce. Přidáme jemně nasekanou petržel, sůl, na špičku nože květu nebo muškátového oříšku (i obojí).Vše dobře rozšleháme a nalijeme do mísy na připravené žemle. Necháme půl hodiny stát, jen občas obsah překlopíme. Podle hustoty, buď přilijeme mléko, nebo přisypeme strouhanku. Nakonec přidáme oloupané, v mléce vařené a nadrobno nasekané kaštany a nádivku vpravíme do dutiny vykuchaného krocana.

Do pekáče dáme na dno plátky slaniny a na ně zády položíme naditého krocana. Nohy ptáka překřížíme a spíchneme, aby nádivka zůstala uvnitř. Maso pokryjeme zbylou slaninou, přidáme máslo a trošku vody, zakryjeme poklicí nebo alobalem a dáme na 2–3 hodiny péci při 150 °C. Asi 20 minut před koncem odklopíme a zvýšíme teplotu na 180 °C. Během pečení maso podléváme. Podáváme s vařenými nebo šťouchanými brambory či kaší.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden