Křupavé kuře s jablečným chutney

Tento pokrm z jablek, který se vyslovuje jako čatný, vám bude společně s kuřetem chutnat! Ingredience:

Na kuře: 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 1 bio citron, 1 kukuřičné kuře (1–1,2 kg), Sůl, ½ svazku míchaných bylinek (např. tymián a šalvěj), 3 polévkové lžíce olivového oleje, ½ čajové lžičky červené pálivé papriky, 150 ml kuřecího vývaru

Na chutney: 500 g jablek, 100 g červené cibule, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 100 g hnědého cukru, 125 ml octu z červeného vína, 1 čajová lžička hořčice Maille s bílým vínem, sůl, pepř, 2 bobkové listy

Příprava: Předehřejte troubu (doporučujeme oboustranné pečení na 200 °C). Šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo. Opláchněte citron, osušte a nakrájejte na plátky. Umyjte kuřecí maso a osušte zvenku i zevnitř. Umyjte bylinky a nechte okapat. Kuře naplňte šalotkou, česnekem, plátky citronu a bylinkami.

Celé kuře pak osolte ze všech stran. Nohy kuřete svažte provázkem a umístěte do zapékací mísy. V misce si smíchejte olej s paprikou a poté potřete celý povrch kuřete. Kuře podlijte vývarem a pečte ve spodní třetině trouby asi 90 minut.

V průběhu pečení kuře občas přelijte vypečenou šťávou. Mezitím oloupejte jablka na chutney a nakrájejte je na střední kostičky. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na proužky. Rozpalte olej v pánvi a osmahněte jablka společně s cibulí, přidejte cukr a nechte krátce zkaramelizovat, poté podlijte octem.Přidejte hořčici, sůl a pepř společně s bobkovými listy a vše přiveďte k varu.

Vařte s občasným mícháním na střední teplotu asi 15 minut.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje šťastná hvězda

Váš oblíbený časopis Moje šťastná hvězda dostal novější kabátek! Můžete se těšit na nové rubriky, ještě více žhavých kauz, které hýbou českým showbyznysem, dojemné osudy filmových legend i pikantní lásky slavných. To vše už v tomto čísle!

Komentáře

...