Suroviny:
- 8 krajíců bílého chleba (třeba toastový)
- 45 g másla
- 225 g kvalitní šunky
- 225 g nastrouhaného sýru
- 4 vejce
- Omáčka:
- 45 g másla
- 25 g hladké mouky
- ½ menší bílé cibule
- 1 špetka muškátového oříšku
- 1 špetka čerstvě mletého pepře a soli
- 35 g nastrouhaného sýru
Postup:
Na omáčku rozehřejeme v silnostěnném kastrolu většinu másla na středním stupni. Zaprášíme moukou a 2 až 3 minuty promícháváme. Do vzniklé jíšky pozvolna vlijeme většinu teplého mléka, dobře rozšleháme a na mírném stupni vaříme spolu s cibulí a zbylým kořením podle chuti, asi 20 minut.
Omáčku přecedíme přes jemné síto, abychom odstranili celá koření, a vrátím ji do kastrolu. Vmícháme nastrouhaný sýr, zbylé mléko a máslo a případně smetanu, abychom získali hustotu, jakou chceme. (Zbylou omáčku můžeme dobře využít třeba na těstoviny.)
Chleba opečeme z obou stran na rozpuštěném másle dozlatova. Obložíme šunkou, čerstvě nastrouhaným sýrem, zakapeme teplou omáčkou a přiložíme druhý krajíc chleba.
Na másle na mírnějším stupni osmažíme vejce tak, aby bílek zpevnil a žloutek zůstal ještě trochu tekutý. Vejce posadíme na chleba a ihned podáváme.
- 4 porce
- středně náročné
- do 30 min
TIP:
Hlavním trikem u sendvičů je dosáhnout, aby byl chléb na povrchu dokřupava opečený a uvnitř vláčný. Krajíc proto nemá být moc silný ani hutně rustikální, nejlepší jsou lehké bílé chleby.