Můj kousek štěstí

Které ovocné pecky a jádra jíst a kterým se vyhnout?

Pecky a jadérka většina z nás vyplivuje. Některé z nich jsou přitom vitaminovými bombami, zatímco jiné mohou být až toxické. Víte, jakou pecku 
můžete sníst?

Některé plody obsahují tak výživná semena, že mohou být skvělou svačinou sama o sobě. Typickým příkladem je dýně. Její semena jsou vynikajícím zdrojem aminokyselin a minerálů. Také jediná dužina se semínky z granátového jablka obsahuje polovinu denní 
dávky vitaminu C a cenné antioxidanty. Černé pecky v melounu obsahují 
železo, zinek a proteiny. Pecky v citrusech ukrývají limonoidy, které mají protirakovinné účinky. Pecky z hroznového vína jsou silné antioxidanty. Zrna, neboli pecky kakaovníku, si vychutnáváme nejčastěji. Zpracovávají se do podoby kakaového prášku a následně čokolády. Příznivě působí na srdce a cévy a snižují krevní tlak. Semínka v papáje obsahují enzym papain, který prospívá trávení a používá se v preparátech na hubnutí.

Na vlastní nebezpečí

Broskve, meruňky, třešně, jablka a hrušky jezte bez jader. Obsahují amygdalin – látku, která je neškodná, pokud zůstává uvnitř pecky. Pokud pecka zvlhne nebo praskne, amygdalin se může přeměnit na jed kyanid, který ve větších dávkách dokáže vyvolat srdeční záchvat. Množství amygdalinu v jablečných i hruškových jádrech je ale malé a sníst několik jadérek nikomu neuškodí. Mandle obsahují také amygdalin. Ale ty, které běžně najdeme v obchodech, jsou sladké a tudíž bezpečné. Amygdalin je obsažen především v hořkých mandlích. Také Kešu oříšky jsou ve skutečnosti pecky, při přiměřené konzumaci neškodí. Pouze pacienti se žlučníkovými potížemi a onemocněním ledvin by měli jejich příjem omezit.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden