Kulajda se zastřeným vejcem

Suroviny na 4 porce:

máslo

hladká mouka

1,5 l vody (vývar ze zeleniny či kuřecích skeletů)

5 středních brambor

100g čerstvých hub smetana (šlehačka)

4 vejce

sůl

pepř

ocet

cukr

kopr

Postup:

Mouku orestujeme na másle tak, aby jíška moc neztmavla. Zalijeme ji vodou (kuřecím nebo zeleninovým vývarem), přidáme pokrájené brambory, sůl a pepř, pomalu vaříme. Na pánvi s rozpuštěným máslem orestujeme směs lesních hub a poté je vložíme do polévky. Vaříme, dokud suroviny nezměknou, přidáme smetanu a následně dochutíme posekaným koprem, octem a cukrem.

Na zastřená vejce přidáme do litru vroucí vody cca 0,2 l octa, zamícháme, abychom vytvořili vodní výr. Opatrně a postupně vyklepneme do točící se vody při okraji hrnce jednotlivá vejce. Ve chvíli kdy dojde ke ztuhnutí bílku, vyjmeme vejce nejlépe děrovanou naběračkou.

Vejce vložíme na střed připravené porce kulajdy a ozdobíme snítkou kopru, popřípadě orestovaným kouskem hříbku, či jinými lesními houbami.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...