Květáková pizza se šalvějí

Suroviny na 4 porce:

● 1 kg květáku
● 1 svazek šalvěje
● 60 ml olivového oleje + trocha na plech
● podle chuti sůl
● čerstvě mletý pepř
● 250 g mascarpone
● 250 g sýra Raclette

Na těsto:
● 1 lžíce sušeného droždí
● 1 lžička krupicového cukru
● 375 g hladké nebo polohrubé mouky + trocha navíc
● 1 lžička soli
● 1 lžíce olivového oleje

Postup:

1. Na těsto smícháme v misce droždí, krupicový cukr a 250 ml vlažné vody. Směs necháme asi 5 minut stát v teple, až se na povrchu začnou objevovat bubliny. Hladkou či polohrubou mouku osolíme, přidáme k ní v míse olej, uděláme důlek, přilijeme vodu s droždím a rukama vypracujeme (5 min) na pomoučeném vále těsto, aby bylo hladké a pružné.

2. Připravené těsto rozdělíme na dva díly, dáme na pomoučený plech, přikryjeme navlhčenou utěrkou a necháme v teple kynout cca 30 minut – až zdvojnásobí objem. Mezitím rozehřejeme troubu na 200 °C. Růžičky květáku se šalvějí, olejem, solí a pepřem rychle opečeme na pánvi a dáme stranou.

3. Z každého kousku těsta vyválíme na vále obdélník asi 20 x 30 cm a každý položíme na plech vymazaný olejem nebo vyložený pečicím papírem. Těsto potřeme krémem z mascarpone, na něj poklademe plátky sýra a připravenou květákovou směs. Pečeme 15–20 minut.

Extra tip:
Sýr Raclette na pizze můžete nahradit gruyèrem nebo ementálem.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...