Moje chvilka pohody

Kynutý makový závin

Oblíbený domácí závin z kynutého těsta zmizí ze stolu raz dva.

Suroviny na 2 záviny

Na těsto - 250 ml vlažného mléka - 125 g rozpuštěného másla - 100 g moučkového cukru - 250 g polohrubé mouky - 250 g hladké mouky - 1 vejce - 7 g sušeného droždí - špetka soli - žloutek na potření - pečicí papír

Na náplň - 400 g mletého máku - 120 g moučkového cukru - 50 ml mléka - 1 lžíce rumu

Postup

1. V mléce rozmíchejte droždí, přidejte trochu cukru a mouky. Nechte vzejít kvásek.

2. Promíchejte mouky se solí, přidejte zbylý cukr, máslo, vejce a kvásek a vše důkladně promíchejte. Vypracujte těsto, které nechte kynout 40 minut.

3. Zahřejte mléko. Přisypte mák, cukr a přiveďte k varu. Směs vařte asi 15 minut, pak vmíchejte rum.

4. Těsto rozdělte na dvě části a ty vyválejte. Potřete náplní a zaviňte. Záviny přeneste na plech s pečicím papírem a potřete žloutkem. Pečte při 180 ºC asi 40 minut.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden