Můj čas na kafíčko

Lasagne bolognese

Suroviny na 4 porce:

balíček těstovin lasagne

Na masovou omáčku:

1 kg mletého hovězího masa

3 cibule

3 stroužky česneku

400 g loupaných rajčat

parmezán

2 lžíce olivového oleje

tymián

bazalka

oregano

sůl, pepř

Na bešamel:

1 l polotučného mléka

muškátový oříšek

60 g másla

2 lžíce olivového oleje

120 g hladké mouky

Postup:

Na omáčku cibuli nakrájíme na kostičky, česnek utřeme a na oleji smažíme do zlatova. Přidáme maso, mícháme a necháme oddělit na kousky (pomůžeme si vařečkou). Jakmile je opečené, přidáme rozmixovaná rajčata, nasekané bylinky, sůl a pepř. Zamícháme, povaříme a dle chuti ještě dochutíme.

Na bešamel v hrnci rozpustíme máslo spolu s olejem a nastrouháme asi ¼ muškátového oříšku, přidáme mouku, špetku soli a pepře a důkladně promícháme.Za stálého míchání přiléváme mléko a přisypáváme mouku. Směs by se neměla prudce vařit, pouze jemně probublávat a houstnout. Jakmile jsme spotřebovali všechno mléko i mouku, bešamel je hotový. Konzistence by měla být hutná, avšak stále tekutá.

Zapékací mísu vymažeme půl lžící oleje a položíme první plát těstoviny. Přidáme část masové směsi a zalijeme částí bešamelu. Přiklopíme druhým plátem lasagní. Postup opakujeme, dokud nespotřebujeme všechny ingredience.Končíme bešamelem, jehož povrch zasypeme strouhaným parmezánem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 60 minut, dokud se nevytvoří sýrová kůrka. Hotové lasagne necháme ještě asi půl hodiny odležet, poté podávám a zdobíme lístky čerstvé bazalky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden