Lasagne bolognese

Suroviny na 4 porce:

balíček těstovin lasagne

Na masovou omáčku:

1 kg mletého hovězího masa

Také vás může zajímat ...

3 cibule

3 stroužky česneku

400 g loupaných rajčat

parmezán

2 lžíce olivového oleje

tymián

bazalka

oregano

sůl

pepř

Na bešamel:

1 l polotučného mléka

muškátový oříšek

60 g másla

2 lžíce olivového oleje

120 g hladké mouky

Postup:
Na omáčku cibuli nakrájíme na kostičky, česnek utřeme a na oleji smažíme do zlatova. Přidáme maso, mícháme a necháme oddělit na kousky (pomůžeme si vařečkou). Jakmile je opečené, přidáme rozmixovaná rajčata, nasekané bylinky, sůl a pepř.
Zamícháme, povaříme a dle chuti ještě dochutíme.

2. Na bešamel v hrnci rozpustíme máslo spolu s olejem a nastrouháme asi ¼ muškátového oříšku, přidáme mouku, špetku soli a pepře a důkladně promícháme. Za stálého míchání přiléváme mléko a přisypáváme mouku. Směs by se neměla prudce vařit, pouze jemně probublávat a houstnout. Jakmile jsme spotřebovali všechno mléko i mouku, bešamel je hotový.

Konzistence by měla být hutná, avšak stále tekutá.

3. Zapékací mísu vymažeme půl lžící oleje a položíme první plát těstoviny. Přidáme část masové směsi a zalijeme částí bešamelu. Přiklopíme druhým plátem lasagní. Postup opakujeme, dokud nespotřebujeme všechny ingredience. Končíme bešamelem, jehož povrch zasypeme strouhaným parmezánem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 60 minut, dokud se nevytvoří sýrová kůrka.

Hotové lasagne necháme ještě asi půl hodiny odležet, poté podávám a zdobíme lístky čerstvé bazalky.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...