Moje sladké tajemství

Letní dort s třešněmi

Suroviny:  200 g třešní  240 g čokolády, másla, cukru  150 g hladké mouky  6 vajec  1 kypřící prášek do pečiva  pár kapek pomerančového likéru

Na polevu:  200 ml smetany  30 g cukru  200 čokolády  40 g másla

Postup: Na dno formy dortu dáme pečicí papír. Okraje formy stačí vymazat máslem a vysypat moukou. Dále si připravíme vodní lázeň, ve které rozpustíme máslo a čokoládu. Dáme pozor na to, aby čokoláda nebyla příliš horká.

V kuchyňském robotu začneme šlehat vejce a postupně přidáváme cukr. Vejce je třeba vyšlehat až do bílé pěny, která sice nebude tak pevná jako například sníh z bílků, ale výrazně nabude na objemu. Jakmile jsou vejce dostatečně ušlehaná, přidáme rozpuštěnou čokoládu s máslem, promícháme a přidáme zbytek ingrediencí – mouku, kypřicí prášek a nakonec třešně. Směs nalijeme do formy a dáme péct na 160 °C zhruba 35 až 40 minut. Po upečení necháme dort chvíli vychladnout, vyjmeme z formy a otočíme, čímž docílíme rovných okrajů. Pokapeme alkoholem a ještě za tepla polijeme první polovinou polevy, kterou můžeme po dortu rozetřít. Jakmile dort dostatečně zchladne, polijeme druhou polovinou polevy a přendáme do chladničky. Nakonec ozdobíme a podáváme s čerstvou šlehačkou.

Poleva: V rendlíku zavaříme smetanu společně s cukrem a přilijeme k čokoládě, chvíli nemícháme. Jakmile je čokoláda dostatečně rozehřáta, vše promícháme. Do ještě teplé směsi vmícháme máslo.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden