Letní dort zdobený ovocem

Naučíme vás lahodný dort, který se hodí na každou zahradní oslavu a zaručeně potěší vaše chuťové pohárky!

Korpus: 500 g čerstvého sýra, jako je třeba žervé, 120 g másla, 300 g cukru třtinového, nebo krystalu, 4 vejce, 6 zralých banánů, 600 g pšeničné celozrnné mouky, 3 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička sody na pečení, špetka soli, vanilkový extrakt, dvě hrstičky nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů

Krém: 320 g čerstvého sýra žervé natural, 3 lžíce javorového sirupu, 500 ml smetany ke šlehání, kůra z jednoho citronu, čerstvé ovoce (borůvky, maliny, jahody…)

Postup:

1. Předehřejte si troubu na 175 °C a vymažte si formu na dort. Ve velké mixovací nádobě začněte šlehat změklé máslo spolu s cukrem. Když je směs nadýchaná, přidejte žervé, vejce, vanilkový extrakt, rozmačkané banány a lehce promíchejte.

2. Ve druhé míse si připravte všechny suché ingredience, tedy mouku, prášek do pečiva, sodu na pečení a špetku soli, a dobře je promíchejte.

3. Nyní smíchejte obě směsi dohromady a vlijte do vymazané a vysypané formy. Dejte péct do trouby na 60 minut, nebo dokud nebude špejle,kterou zasunete do těsta, suchá.

4. Když máte korpus upečený a vychladlý, připravte si krém. Ušlehejte ze smetany šlehačku. Zároveň v druhé míse prošlehejte čerstvý sýr spolu s citronovou kůrou a javorovým sirupem. Nyní můžete obě hmoty lehkým vmícháním spojit do jednotného nadýchaného krému,

5. Korpus se při pečení nejspíše vyboulil nahoru, takže je potřeba ho zarovnat cukrářským nožem do roviny. Následně korpus dvakrát prokrojte.

6. Mezi každé patro rovnoměrně rozetřete 1/3 náplně. Krémem potřete vršek i boky dortu a stěrkou zarovnejte. Zbytek krému můžete dát do cukrářského pytlíku a dort dozdobte. Poslední tečkou je zdobení ovocem, květy a bylinkami.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje šťastná hvězda

Váš oblíbený časopis Moje šťastná hvězda dostal novější kabátek! Můžete se těšit na nové rubriky, ještě více žhavých kauz, které hýbou českým showbyznysem, dojemné osudy filmových legend i pikantní lásky slavných. To vše už v tomto čísle!

Komentáře

...