Moje šťastná hvězda

Letní hody pro vás. Báječné recepty z třešní!

Pochutnáte si

Kdo by neměl rád třešně! Škoda, že jejich sezona trvá pouze omezeně. Můžeme si ji ale prodloužit. Co nesníme nebo neupečeme a neuvaříme hned, můžeme uchovat pomocí zavařovacího hrnce. A pak jen kouzlit s báječnými recepty.

Třešňové šátečky s tvarohem

Suroviny:

200 ml smetany ke šlehání, 200 g ztuženého tuku Omega, 400 g hladké mouky, moučkový cukr na obalení, 2 lžíce vanilkového pudingu, 250 g měkkého tvarohu, třešně

Postup:

Tuk nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Přidáme mouku, promícháme a zalijeme smetanou. Vše propracujeme v hladké, nelepivé těsto, které necháme krátce odpočinout. Pak ho na pomoučněném stole vyválíme na slabý plát, tvořítkem vykrájíme kolečka, do jejich středu dáme trochu tvarohové náplně umíchané z tvarohu, cukru (dle chuti) a pudinkového prášku.
Na tvaroh položíme půlku vypeckované třešně, přehneme napůl, okraje pevně přitiskneme k sobě a klademe na plech s pečicím papírem. Dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C dorůžova a ještě teplé je obalíme v moučkovém cukru. Můžeme posypat skořicí nebo mletými ořechy.

Zkuste netradiční podobu pokrmu.

Rizoto v nezvyklé kombinaci

Třešně, cibulka, parmazán – je to nezvyklá kombinace, ale za zkoušku stojí. Budete spokojeni.

Suroviny: 

500 g třešní,1 lžíce olivového oleje, 400 g rýže, 1,2 l zeleninového vývaru, 1 svazek jarní cibulky, 5 lžic smetany ke šlehání, 100 g parmazánu, sůl, mletý pepř

Postup: Třešně vypeckujeme. Rozehřejeme olej a třešně na něm krátce osmažíme. Vsypeme rýži, osolíme, opepříme, promícháme, vlijeme 200 ml vývaru a za stálého míchání necháme odpařit. Když rýže vsákne vývar, přidáváme po částech další a vždy ho necháme vsáknout.
Vaříme asi 20 minut, po této době by mělo mít rizoto správnou krémovitou konzistenci, zrnka rýže by ale měla zůstat na skus pevná. Očištěné cibulky nakrájíme nadrobno a pět minut před koncem varu je společně se smetanou přimícháme do směsi. Posypeme hoblinkami parmazánu a ihned podáváme.

Třešně v rumu chutnají dobře vychlazené.

Třešně v rumu

Až se do téhle dobroty pustíte, myslete na to, že může být vzhledem k alkoholu zrádná. Třešně v rumu chutnají nejlépe vychlazené.

Suroviny:

Libovolné množství třešní, cukr, rum

Postup:

Třešně opereme a po částech naskládáme do sklenice, přičemž každou vrstvu třešní zasypeme cukrem. Když máme sklenici plnou, zalijeme ovoce rumem nebo vodkou tak, aby alkohol aspoň o 2 cm převyšoval třešně. Potom sklenici uzavřeme, uložíme do chladna a tmy, kde je necháme asi tři týdny uležet.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden