Lotrinský koláč s chřestem a lososem

Suroviny na 4 porce:

175 g hladké mouky

100 g másla na kousky

Také vás může zajímat ...

1 žloutek špetka soli

4 lžíce studené vody

Na náplň:

200 g slaniny na kostičky

200 g lososa

100 g gruyéru nebo ementálu

100 g zeleného chřestu

200 ml créme fraiche

0,2 l smetany ke šlehání

3 vejce

1 žloutek

sůl

pepř

muškátový oříšek

Postup:

Do mísy dáme mouku s plátky másla, žloutek, sůl a 4 lžíce vody a vypracujeme těsto.Troubu předehřejeme na 200 °C. Těsto vyválíme, nebo ho do koláčové formy namačkáme. Propícháme vidličkou a dáme na 10 minut do ledničky. Těsto pak dáme na 15–20 minut upéct dozlatova. Slaninu nakrájenou na kostičky vyškvaříme na pánvi, 5 minut na tuku pečeme z obou stran i porce lososa.

Pak rybu a slaninu vyjmeme a necháme okapat tuk. Tři čtvrtiny sýru nakrájíme na kostičky a zbytek nastrouháme nahrubo. Chřest povaříme v osolené a vodě asi 4 minuty, vyjmeme a necháme chladnout. Créme fraiche smícháme se smetanou a prošlehanými vajíčky. Osolíme a ochutíme pepřem a muškátovým oříškem.

Upečené těsto poklademe slaninou, kousky lososa a kostičkami sýra a přelijeme smetanovou směsí. Povrch ozdobíme chřestem a posypeme sýrem. Teplotu v troubě snížíme na 190 °C a dáme koláč péct na cca 25–30 minut, náplň musí být pevná.

Než budete koláč krájet, nechte jej trochu vychladnout.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...