Loupáky provoní nedělní snídani

Suroviny:

  • 20g čerstvého droždí
  • 5 lžic cukru krupice
  • 500g hladké mouky
  • 300ml mléka
  • 120g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • celý mák na posypání

Postup:

Droždí rozdrobíme do mísy, přidáme lžičku cukru a rozmícháme na hladkou kaši. Přidáme zbylé ingredience kromě bílků a máku a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě (nebo přes noc v lednici) zhruba 60–90 minut tak, aby těsto zdvojnásobilo objem.

Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílů a každý rozválíme na trojúhelník. Od širší strany směrem ke špičce svineme do loupáčku, nebojíme se loupáky pořádně utáhnout. Těsto také můžeme rozválet na kruh a ten nakrájet na dvanáctiny a z nich zavinout loupáky.

Hotové loupáky zahneme do podkovy a skládáme na 2 plechy vyložené pečicím papírem, dál od sebe, aby se vám při pečení neslepily. Loupáky zakryjeme potravinářskou fólií a necháme zhruba 30 minut kynout.

Mezitím si předehřeme troubu na 210°C. Vykynuté loupáky potřeme prošlehaným bílkem a hojně posypeme mákem. Dáme do trouby a hned stáhneme teplotu na 180°C. Pečeme je zhruba 20 minut, dokud nejsou krásně hnědé a uvnitř upečené.

  • 12 kusů
  • středně náročné
  • do 60 min + kynutí

TIP:

Těsto si můžeme v klidu připravit den předem a brzo ráno dát jen loupáky péct a užít si je úplně čerstvé.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje sladké tajemství

Moje sladké tajemství je jedinečný časopis pro ženy, které se zajímají o aktuální dění v českém showbyznysu. Přináší strhující a poutavé novinky i zprávy ze života slavných osobností a odhaluje jejich skrytá tajemství. Je určený pro čtenářky hledající nápadité a zároveň oddechové čtení, u kterého si chtějí odpočinout od svých každodenních starostí. Velkou předností časopisu je důraz na obrazovou stránku a stručnost pikantních článků, které jdou doslova na dřeň příběhu.

Komentáře

reklama