Luxusní kýta na víně

Jestliže předchozí recept je jedním z nejlepších, tak tento patří do třídy těch nejluxusnějších. Příprava sice zabere více času, ale stojí to za to!

Ingredience: jehněčí kýta, 8 až 10 malých mrkviček, 10 šalotek, 1 až 2 dcl kvalitního su chého červeného vína, mořská sůl

Také vás může zajímat ...

Marináda: velká hrst čerstvého rozmarýnu, 10 stroužků česneku, 1 červená cibule, 4 lžíce olivového oleje, 1,5 dcl kvalitního suchého červeného vína, čerstvě mletý pepř, mořská sůl

Pyré: 0,5 kg brambor, 0,5 kg pastináku, 60 g másla, 500 ml mléka, mořská sůl

Postup: Rozmixujte veškeré ingredience na marinádu a potřete jí maso.Pokud necháme maso odpočívat do druhého dne, je to ideální stav, nemáme-li tolik času, nedá se nic dělat. Než budeme maso péct, vyndáme ho a necháme přiblížit pokojové teplotě. Do pekáče dáme kýtu a ještě ji trochu zvrchu posolíme, přidáme oloupané celé šalotky a mrkev v kuse, ale větší rozřízneme podélně.

Můžeme přidat celé hlavičky česneku příčně rozříznuté a dáme péct do předehřáté trouby při 200 °C, ještě však podlijeme trochou vody. Zavedeme teplotní sondu do středu masa a nastavíme cílovou teplotu na 60 °C. Pečeme po dobu 30 minut, pak teplotu snížíme na 175°C a pečeme, dokud nedosáhneme požadované vnitřní teploty.

Pokud sondu nemáme, počítáme přibližně 25 minut celkového pečení na půl kilogramu masa. V průběhu pečení maso kontrolujeme a podléváme.

Uvaříme brambory, přidáme máslo, mléko, sůl a vytvoříme pyré.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje šťastná hvězda

Váš oblíbený časopis Moje šťastná hvězda dostal novější kabátek! Můžete se těšit na nové rubriky, ještě více žhavých kauz, které hýbou českým showbyznysem, dojemné osudy filmových legend i pikantní lásky slavných. To vše už v tomto čísle!

Komentáře

...