Marinovaný losos

Marinovaný losos
Suroviny pro 2 osoby:
1 kg filetu z lososa, i s kůží
300 g hrubé mořské soli
100 g cukru hrst nasekaného kopru
trocha kůry z citronu

Na omáčku:
2 lžíce hořčice (anglického typu, dijonská, … )
2 lžíce medu
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce bílého vinného octa
2 lžíce nasekaného kopru
sůl, pepř

Postup: Filet z lososa omyjeme a důkladně osušíme. V misce promícháme cukr, sůl, citronovou kůru a nasekaný kopr. Lze přidat i alkohol (vodku, whisky) ale není zapotřebí. Polovinu marinády dáme do sáčku, na ni položíme lososa a zasypeme zbytkem. Sáček dobře uzavřeme a položíme ho na talíř do lednice. Nejlépe ještě zatížíme. Lososa necháme odpočívat alespoň 24 hodin a občas ho otočíme.

Před podáváním si připravíme omáčku z hořčice – všechny suroviny odměříme do uzavíratelné skleničky a pak pořádně zatřeseme. Lososa vyndáme z lednice, většina soli s cukrem se rozpustila a ochutila maso. Rybu opláchneme a osušíme a zešikma krájíme tenké plátky, které odkrojíme z kůže.

Plátky servírujeme přelité omáčkou, s oblíbeným pečivem.

.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...