Moje sladké tajemství

Máslová vánočka sypaná mandlemi

Suroviny:  200 g másla  1 celé vejce  5 žloutků  140 g rozinek  1 kg polohrubé mouky  84 g droždí  140 g mandlí  citronová kůra  250 g cukru krupice  trochu soli a mléka Postup:  V mouce uděláme důlek, dáme do něho rozehřáté máslo, vykynuté droždí (v hrnečku trochu vlažného mléka, trochu mouky, špetka soli, špetka cukru a kvasnice), cukr, pět žloutků, citronovou kůru a mléko.

Vypracujeme tuhé těsto a do něho přidáme rozinky a mandle. Necháme dostatečně kynout. Pozor, kyne pomalu!  Pak upleteme vánočku a opět necháme chvíli kynout. Potom potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.

Pečeme asi hodinu. Po půl hodině pečení vánočku s plechem obrátíme. Samozřejmostí jsou špejle zapíchané do jejího středu. Jakmile začne červenat, tak dáme papír také nahoru přes vánočku, ať se nepřipálí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden