Mrkvovo-dýňová polévka se zázvorem

Dýně je nositelem chuti – sama žádnou nemá. Proto záleží na ostatních ingrediencích. Zázvor s mrkví jí dodá výtečnou, lehce pikantní a nasládlou chuť.

Suroviny na 4 porce:

1 cibule

1–2 lžíce čerstvého zázvoru

Také vás může zajímat ...

250 g dýně

2 řapíky celeru

250 g mrkve

1 šálek červené čočky

3 snítky čerstvého tymiánu

3 stroužky česneku

drcený kmín

mletý černý pepř

sůl

2 lžíce polévkové kořenící směsi

0,75–1 l zeleninového vývaru

olej

Postup:

Dýni oloupeme a s mrkví nakrájíme na kostky. Oloupaný zázvor nastrouháme, řapíkatý celer nakrájíme na kousky, cibuli a česnek nasekáme nahrubo. Červenou čočku uvaříme a necháme okapat. Na oleji zpěníme cibuli a česnek, pak vmícháme mrkev, dýni a celer.

Zeleninu ochutíme zázvorem, kmínem, solí, pepřem a kořenící směsí. Za stálého míchání zvolna restujeme asi 5 minut, pak přilijeme vývar, přidáme větvičky tymiánu a zvolna uvaříme doměkka. Pak odstraníme snítky tymiánu a ponorným mixerem rozmixujeme tak, aby se polévka zahustila, ale několik kousků zůstalo v celku.

Polévku podle potřeby dochutíme a jako vložku můžeme vmíchat uvařenou červenou čočku. Mrkvovo-dýňovou polévku se zázvorem podáváme s čerstvým pečivem.

Příprava: 45 minut

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...