Moje sladké tajemství

Nadýchaná vánočka k snídani

Suroviny:


  • 1 kg hladké mouky

  • 2 žloutky

  • 1 vejce

  • 1 vanilkový cukr

  • 10 g soli

  • 50 g droždí

  • 500 ml mléka

  • 20 g moučkového cukru

  • 200 g másla nebo hery

  • 1 balíček rozinek a plátků mandlí


Postup:

Z droždí, malého množství mléka a cukru zaděláme kvásek. Všechny ostatní suroviny vyjma másla, rozinek a plátků mandlí dáme do mísy. Přelijeme zbylé mléko, přidáme kvásek a rozpuštěné máslo (nesmí být horké) a zaděláme těsto. Nakonec do něj přidáme rozinky. Poté necháme přikryté utěrkou vykynout, asi 1,5 hodiny.

Po vykynutí si těsto rozdělíme napůl a každou půlku na tolik stejných dílů, z kolika copů budeme vánočky plést. Z dílů vypracujeme kuličky, necháme je asi půl hodiny přikryté vykynout. Pak z nich vyválíme válečky a spleteme vánočky.

Opět je necháme půl hodiny vykynout. Vánočky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a při 220 °C necháme 10 minut zapéct. Pak snížíme teplotu na 170 °C a pečeme ještě zhruba hodinu dozlatova..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden