Nejoblíbenější česká omáčka: Svíčková

Suroviny:

  • 1 kg zadního hovězího masa
  • 150 g špeku
  • rostlinný olej
  • 300 g cibule a mrkve
  • 150 g kořenové petržele a celeru
  • 10 kuliček celého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 4 listy bobkového listu
  • 80 g krupicového cukru
  • 80 g plnotučné hořčice
  • sůl
  • ocet
  • 1 citron
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 50 g másla
  • 100 g brusinek
  • 100 ml vyšlehané šlehačky

Postup:

Očištěný kus masa prošpikujeme – klínek slaniny namočíme do soli, maso nařízneme po vlákně a slaninu vmáčkneme dovnitř.

Maso svážeme motouzem do úhledného válečku a na oleji jej opečeme ze všech stran, vyjmeme a ponecháme stranou. Zbytek špeku nakrájíme na kostičky, přidáme do rozpáleného oleje po masu a vypečeme, přihodíme nakrájenou zeleninu a orestujeme do zlatohněda, přidáme divoké koření, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, vhodíme okrájený a na plátky nakrájený citron (bez jadérek), zalijeme vodou (nebo hovězím vývarem), přidáme hořčici, osolíme, přiklopíme, vložíme do trouby.

Také vás může zajímat ...

Pečeme, až je maso měkké, asi 1–1,5 hodiny. Poté maso vyjmeme z omáčky, vybereme koření a směs rozmixujeme, dochutíme podle gusta solí, cukrem, octem, přidáme máslo a zašleháme šlehačku. Z masa odstraníme provázek a naporcujeme jej.

Na talíři servírujeme s brusinkami..

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje sladké tajemství

Moje sladké tajemství je jedinečný časopis pro ženy, které se zajímají o aktuální dění v českém showbyznysu. Přináší strhující a poutavé novinky i zprávy ze života slavných osobností a odhaluje jejich skrytá tajemství. Je určený pro čtenářky hledající nápadité a zároveň oddechové čtení, u kterého si chtějí odpočinout od svých každodenních starostí. Velkou předností časopisu je důraz na obrazovou stránku a stručnost pikantních článků, které jdou doslova na dřeň příběhu.

Komentáře

...