Moje sladké tajemství

Nejoblíbenější česká omáčka: Svíčková

Suroviny:


  • 1 kg zadního hovězího masa

  • 150 g špeku

  • rostlinný olej

  • 300 g cibule a mrkve

  • 150 g kořenové petržele a celeru

  • 10 kuliček celého pepře

  • 5 kuliček nového koření

  • 4 listy bobkového listu

  • 80 g krupicového cukru

  • 80 g plnotučné hořčice

  • sůl

  • ocet

  • 1 citron

  • 200 ml smetany na šlehání

  • 50 g másla

  • 100 g brusinek

  • 100 ml vyšlehané šlehačky


Postup:

Očištěný kus masa prošpikujeme – klínek slaniny namočíme do soli, maso nařízneme po vlákně a slaninu vmáčkneme dovnitř.

Maso svážeme motouzem do úhledného válečku a na oleji jej opečeme ze všech stran, vyjmeme a ponecháme stranou. Zbytek špeku nakrájíme na kostičky, přidáme do rozpáleného oleje po masu a vypečeme, přihodíme nakrájenou zeleninu a orestujeme do zlatohněda, přidáme divoké koření, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, vhodíme okrájený a na plátky nakrájený citron (bez jadérek), zalijeme vodou (nebo hovězím vývarem), přidáme hořčici, osolíme, přiklopíme, vložíme do trouby.

Pečeme, až je maso měkké, asi 1–1,5 hodiny. Poté maso vyjmeme z omáčky, vybereme koření a směs rozmixujeme, dochutíme podle gusta solí, cukrem, octem, přidáme máslo a zašleháme šlehačku. Z masa odstraníme provázek a naporcujeme jej.

Na talíři servírujeme s brusinkami..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden