Můj čas na kafíčko

Norská rybí polévka

Suroviny na 6–8 porcí:

treska (mořský vlk nebo jiný bílá mořská ryba)

1 cibule

2 mrkve

½ celeru

1 pórek

5 bobkových lístků

10 kuliček pepře

30 g másla

2 lžíce mouky

300 ml smetany

100 ml zakysané smetany

200 g loupaných krevet

250 g mušlí

trochu octa

pepř, sůl

petrželka kudrnka

Postup:

Z ryby připravíme filety, z nichž odstraníme kůži. Dáme je do lednice na později. Kůži spolu s kostrou včetně hlavy použijeme do vývaru. Spolu s cibulí, jednou mrkví, čtvrtkou celeru, bílou částí pórku a kořením ji zalijeme 1,5 l vody, osolíme, přivedeme k varu a „táhneme“ alespoň hodinu a půl (vyvaříme asi 1 l vývaru). Poté scedíme přes plátýnko a necháme zchladnout.   V hrnci rozpustíme máslo, vsypeme a krátce osmahneme mouku, za stálého míchání zalijeme vývarem, zavaříme, zalijeme smetanou, opět zavaříme, přidáme zbylou zeleninu nakrájenou na tenké proužky, filátka ryby nakrájená na kostičky, ochutíme solí, mletým pepřem, trochou octa a na závěr vhodíme krevety a mušle, 3−5 minut povaříme. Podáváme s nasekanou petrželkou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden