Moje sladké tajemství

Ořechový dort bez mouky podle Ivy Janžurové

Suroviny:  7 vajec  asi 3 lžíce vanilkového cukru  140 g mletých oříšků (nebo mandlí)  špetku mleté kávy a kakaa (nebo strouhané čokolády)  špetičku soli Na náplň:  1 změklé máslo (250 g)  uvařený vychladlý pudink (vanilkový)  nasekané mandle  rum  malinovo – rybízovou marmeládu  kakao nebo rozpuštěnou čokoládu  čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky, ostružiny...)

Postup:  Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky s vanilkovým cukrem ušleháme do světlé pěny a zlehka do ní vmícháme střídavě sníh z bílků a mleté oříšky. Nakonec vmícháme kávu, kakao a špetku soli. Těsto nalijeme do vymazané kulaté dortové formy a upečeme v troubě vyhřáté na 140 °C.

Do změklého másla vmícháme uvařený pudink a jemně nasekané mandle a krém necháme lehce ztuhnout. Upečený vychladlý plát opatrně prokrojíme. Spodní díl položíme na rovný talíř, pokapeme ho hodně rumem a potřeme nejdříve domácí marmeládou a pak částí připraveného krému.

Položíme na něj druhý plát, opět ho hodně pokapeme rumem a potřeme druhou částí krému. Do té vmícháme kakao, nebo čokoládu rozpuštěnou ve vodní lázni. Vršek dortu pak ozdobíme podle fantazie čerstvým ovocem.

Pokud tento bezlepkový dort budete podávat dětem, s rumem se pochopitelně mírněte..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden