Ořechový mřížkový řez

Suroviny:

  • 100 g cukr moučka
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 žloutky
  • 150 g sádla
  • 350 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • Na náplň
  • 200 g rybízového džemu
  • 4 žloutky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 lžíce tuzemského rumu
  • 150 g cukru moučky
  • 6 bílků
  • ½ lžičky soli

Postup:

Do mísy dáme cukr moučka, smetanu, žloutky, sádlo, hladkou mouku a kypřicí prášek a rukama vypracujeme soudržné těsto. Oddělíme od něj zhruba třetinu (tu použijeme později na mřížku) a zbylou část vyválíme na pomoučněném vále na tenký plát, kterým vyložíme koláčovou formu.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Těsto potřeme rybízovým džemem. Vyšleháme bílky se solí. Vedle v misce smícháme žloutky, 2 lžíce hladké mouky, mleté ořechy, vanilkový cukr, tuzemák a cukr moučka a nakonec do náplně vmícháme bílkový sníh.

Vše rozetřeme po základu. Pak už jen zbylé těsto vyválíme, rozdělíme na proužky a na koláči vykouzlíme mřížku. Pečeme asi 45 minut.

TIP:

Náplně je v ořechovém koláči spousta, nemusíte se bát, že bude suchý. Ořechy jsou pro vaše tělo velice prospěšné, obzvlášť pak pro vaše srdce a oběhovou soustavu.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje sladké tajemství

Moje sladké tajemství je jedinečný časopis pro ženy, které se zajímají o aktuální dění v českém showbyznysu. Přináší strhující a poutavé novinky i zprávy ze života slavných osobností a odhaluje jejich skrytá tajemství. Je určený pro čtenářky hledající nápadité a zároveň oddechové čtení, u kterého si chtějí odpočinout od svých každodenních starostí. Velkou předností časopisu je důraz na obrazovou stránku a stručnost pikantních článků, které jdou doslova na dřeň příběhu.

Komentáře

reklama