Moje sladké tajemství

Ořechový mřížkový řez

Suroviny:


  • 100 g cukr moučka

  • 100 ml smetany ke šlehání

  • 2 žloutky

  • 150 g sádla

  • 350 g hladké mouky

  • 1 kypřicí prášek

  • Na náplň

  • 200 g rybízového džemu

  • 4 žloutky

  • 2 lžíce hladké mouky

  • 150 g mletých vlašských ořechů

  • 1 sáček vanilkového cukru

  • 2 lžíce tuzemského rumu

  • 150 g cukru moučky

  • 6 bílků

  • ½ lžičky soli


Postup:

Do mísy dáme cukr moučka, smetanu, žloutky, sádlo, hladkou mouku a kypřicí prášek a rukama vypracujeme soudržné těsto. Oddělíme od něj zhruba třetinu (tu použijeme později na mřížku) a zbylou část vyválíme na pomoučněném vále na tenký plát, kterým vyložíme koláčovou formu.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Těsto potřeme rybízovým džemem. Vyšleháme bílky se solí. Vedle v misce smícháme žloutky, 2 lžíce hladké mouky, mleté ořechy, vanilkový cukr, tuzemák a cukr moučka a nakonec do náplně vmícháme bílkový sníh.

Vše rozetřeme po základu. Pak už jen zbylé těsto vyválíme, rozdělíme na proužky a na koláči vykouzlíme mřížku. Pečeme asi 45 minut.

 

TIP:

Náplně je v ořechovém koláči spousta, nemusíte se bát, že bude suchý. Ořechy jsou pro vaše tělo velice prospěšné, obzvlášť pak pro vaše srdce a oběhovou soustavu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden