
Suroviny:
- 100 g cukr moučka
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 žloutky
- 150 g sádla
- 350 g hladké mouky
- 1 kypřicí prášek
- Na náplň
- 200 g rybízového džemu
- 4 žloutky
- 2 lžíce hladké mouky
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 lžíce tuzemského rumu
- 150 g cukru moučky
- 6 bílků
- ½ lžičky soli
Postup:
Do mísy dáme cukr moučka, smetanu, žloutky, sádlo, hladkou mouku a kypřicí prášek a rukama vypracujeme soudržné těsto. Oddělíme od něj zhruba třetinu (tu použijeme později na mřížku) a zbylou část vyválíme na pomoučněném vále na tenký plát, kterým vyložíme koláčovou formu.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Těsto potřeme rybízovým džemem. Vyšleháme bílky se solí. Vedle v misce smícháme žloutky, 2 lžíce hladké mouky, mleté ořechy, vanilkový cukr, tuzemák a cukr moučka a nakonec do náplně vmícháme bílkový sníh.
Vše rozetřeme po základu. Pak už jen zbylé těsto vyválíme, rozdělíme na proužky a na koláči vykouzlíme mřížku. Pečeme asi 45 minut.
TIP:
Náplně je v ořechovém koláči spousta, nemusíte se bát, že bude suchý. Ořechy jsou pro vaše tělo velice prospěšné, obzvlášť pak pro vaše srdce a oběhovou soustavu.
Komentáře