Moje sladké tajemství

Osvěžující dýňový páj k čaji

Suroviny:

Na korpus:


  • 1 1/4 hrnku hladké mouky (175 g)

  • 1/2 lžičky soli

  • 1 lžíce cukru krupice

  • 1/2 hrnku másla

  • 1/4 hrnku ledové vody (60 ml)

  • Na náplň:

  • 225 g tučného měkkého tvarohu

  • 425 g dýňového pyré (z dýně Hokaido)

  • 1 hrnek cukru krupice (200 g)

  • 1/4 lžíce soli

  • 1 vejce + 2 žloutky

  • 1 hrnek smetany (31%)

  • 1/4 hrnku rozpuštěného másla

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • 1/2 lžičky mleté ​​skořice

  • šlehačka na ozdobu


Postup:

Předehřejeme troubu na 180°C. Dýni omyjeme a rozkrojíme na polovinu, případně čtvrtiny. Vydlabeme vnitřek, vč. semen. Položíme na plech, hřbetem nahoru, nalijeme na plech cca 200 ml vody a dáme péct, dokud není dýně měkká, cca 40 minut. Necháme vychladnout a poté vydlabeme lžící, nakonec rozmixujeme ponorným mixérem.

Do mísy kuchyňského robotu (nebo na vál) dáme mouku, cukr a sůl a několikrát promícháme. Postupně přidáváme máslo, dokud se nevytvoří hrudkovité těsto. Přidáme vodu a opět zapulzujeme, až se těsto začne spojovat. Těsto přeneseme na vál a vyválíme dohladka.

Z připraveného těsta uděláme kouli a zabalíme ji do fólie, kterou vložíme alespoň na 1 hodinu do lednice. Po hodině předehřejeme troubu na 180°C. Máslem vymažeme 2 kulaté formy velikosti 22 cm.

Těsto vyválíme na silnější placku a vložíme ho do forem, a přebytečné těsto odřízneme nebo ho zatlačíme do formy a upravíme. Pečeme 10 minut, poté necháme lehce vychladnout.

Mezitím si v míse kuchyňského robotu (nebo v míse a ručním šlehačem) ušleháme tvaroh s cukrem, přidáme smetanu a prošleháme. Přidáme dýňové pyré, sůl a vejce se žloutky a rozpuštěným máslem.

Ušleháme dohladka. Nakonec přidáme vanilku a skořici a řádně promícháme. Náplň nalijeme do předpečených korpusů a pečeme 50 minut. Koláč necháme zcela vychladnout.

TIP:

Koláč pečeme klidně hodinu, dokud i vnitřní část náplně lehce neztmavne a neztuhne. Je lepší péct koláč pomalu a déle, než zkoušet těsto špejlí, protože to zásadní, co je na tomhle dezertu tak skvělé, je právě jeho neporušený sytě oranžový tvar.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden