Suroviny:
Na korpus:
- 1 1/4 hrnku hladké mouky (175 g)
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce cukru krupice
- 1/2 hrnku másla
- 1/4 hrnku ledové vody (60 ml)
- Na náplň:
- 225 g tučného měkkého tvarohu
- 425 g dýňového pyré (z dýně Hokaido)
- 1 hrnek cukru krupice (200 g)
- 1/4 lžíce soli
- 1 vejce + 2 žloutky
- 1 hrnek smetany (31%)
- 1/4 hrnku rozpuštěného másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- šlehačka na ozdobu
Postup:
Předehřejeme troubu na 180°C. Dýni omyjeme a rozkrojíme na polovinu, případně čtvrtiny. Vydlabeme vnitřek, vč. semen. Položíme na plech, hřbetem nahoru, nalijeme na plech cca 200 ml vody a dáme péct, dokud není dýně měkká, cca 40 minut. Necháme vychladnout a poté vydlabeme lžící, nakonec rozmixujeme ponorným mixérem.
Do mísy kuchyňského robotu (nebo na vál) dáme mouku, cukr a sůl a několikrát promícháme. Postupně přidáváme máslo, dokud se nevytvoří hrudkovité těsto. Přidáme vodu a opět zapulzujeme, až se těsto začne spojovat. Těsto přeneseme na vál a vyválíme dohladka.
Z připraveného těsta uděláme kouli a zabalíme ji do fólie, kterou vložíme alespoň na 1 hodinu do lednice. Po hodině předehřejeme troubu na 180°C. Máslem vymažeme 2 kulaté formy velikosti 22 cm.
Těsto vyválíme na silnější placku a vložíme ho do forem, a přebytečné těsto odřízneme nebo ho zatlačíme do formy a upravíme. Pečeme 10 minut, poté necháme lehce vychladnout.
Mezitím si v míse kuchyňského robotu (nebo v míse a ručním šlehačem) ušleháme tvaroh s cukrem, přidáme smetanu a prošleháme. Přidáme dýňové pyré, sůl a vejce se žloutky a rozpuštěným máslem.
Ušleháme dohladka. Nakonec přidáme vanilku a skořici a řádně promícháme. Náplň nalijeme do předpečených korpusů a pečeme 50 minut. Koláč necháme zcela vychladnout.
TIP:
Koláč pečeme klidně hodinu, dokud i vnitřní část náplně lehce neztmavne a neztuhne. Je lepší péct koláč pomalu a déle, než zkoušet těsto špejlí, protože to zásadní, co je na tomhle dezertu tak skvělé, je právě jeho neporušený sytě oranžový tvar.