Můj čas na kafíčko

Ovocný perník

Suroviny na 1 várku:

180 g pohankové mouky

150 g pohankové krupice

20 g bezlepkového nápoje

½ lžičky sody

3 jablka

100 g tuku

1 lžička psyllia rozmíchaná ve 100 ml vody

5 lžic medu

1 lžíce rumu

3 lžíce fruktózy nebo 2 lžíce cukru

80 g vlašských ořechů

2 lžíce kakaa

1 lžička mleté skořice

1 lžička mletého badyánu

¼ lžičky mletého hřebíčku

¼ lžičky mletého zázvoru

Postup:

Troubu předehřejeme na 200 °C. Formičky na muffiny nebo bábovičky vytřeme tukem a vysypeme pohankovou moukou. Těsta je zhruba 1 kg, perník při pečení nabude. Pohankovou mouku a krupici prosejeme do misky, přidáme bezlepkový nápoj v prášku, sodu a dobře promícháme.
V hrnku smícháme psyllium s vodou a počkáme asi tři minuty, pak se změní v hmotu podobnou vaječnému bílku.   Do druhé misky nastrouháme jablka, přidáme med, fruktózu nebo cukr, rum, mleté nebo drcené vlašské ořechy a koření.

Zamícháme, přidáme připravené psyllium a opět dobře promícháme. Do směsi vmícháme směs sypkých přísad. Husté těsto pomocí gumové stěrky přemístíme do pečicí formy. Pečeme 30–40 minut při 180 °C. Vyklopíme a necháme chladnout pod utěrkou. Podáváme posypané skořicovým cukrem. Výborně chutnají s meruňkovým džemem nebo povidly.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden