Ovocný perník

Suroviny na 1 várku:

180 g pohankové mouky

150 g pohankové krupice

20 g bezlepkového nápoje

Také vás může zajímat ...

½ lžičky sody

3 jablka

100 g tuku

1 lžička psyllia rozmíchaná ve 100 ml vody

5 lžic medu

1 lžíce rumu

3 lžíce fruktózy nebo 2 lžíce cukru

80 g vlašských ořechů

2 lžíce kakaa

1 lžička mleté skořice

1 lžička mletého badyánu

¼ lžičky mletého hřebíčku

¼ lžičky mletého zázvoru

Postup:

Troubu předehřejeme na 200 °C. Formičky na muffiny nebo bábovičky vytřeme tukem a vysypeme pohankovou moukou. Těsta je zhruba 1 kg, perník při pečení nabude. Pohankovou mouku a krupici prosejeme do misky, přidáme bezlepkový nápoj v prášku, sodu a dobře promícháme. V hrnku smícháme psyllium s vodou a počkáme asi tři minuty, pak se změní v hmotu podobnou vaječnému bílku.

Do druhé misky nastrouháme jablka, přidáme med, fruktózu nebo cukr, rum, mleté nebo drcené vlašské ořechy a koření.

Zamícháme, přidáme připravené psyllium a opět dobře promícháme. Do směsi vmícháme směs sypkých přísad. Husté těsto pomocí gumové stěrky přemístíme do pečicí formy. Pečeme 30–40 minut při 180 °C. Vyklopíme a necháme chladnout pod utěrkou. Podáváme posypané skořicovým cukrem. Výborně chutnají s meruňkovým džemem nebo povidly.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...