Pažitka je zázrak přírody

Každý by ji měl mít doma, stačí malý květináček na parapetu, kam nepálí slunce. Pažitka je totiž nejen chutná na chlebu s máslem, v polévkách, omáčkách a vaječných jídlech, ale i velmi zdravá.

Proč ji jíst?

Třeba proto, že podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv. Je účinná proti střevním parazitům, snižuje cholesterol a krevní tlak, protože dokáže potlačit tuhost cév a také v nich odstraňovat sraženiny.

To vše pomáhá zmenšit riziko mrtvice a chorob srdce. Cení se rovněž pro velký obsah bílkovin a celé řady látek, které naše tělo potřebuje: sodík, vápník, železo, fosfor. A podle některých studií umí být velmi nápomocná při ochraně před rakovinou jícnu, žaludku, tlustého střeva, prsu i plic. Jíst by se měla hlavně čerstvá.

Také vás může zajímat ...

Vitaminy a uklízečka

Čerstvá pažitka je bohatým zdrojem kyseliny listové, která je nezbytná pro tvorbu nových buněk. A je jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu K nutného pro zdraví kostí. „Káčko“ v potravě pomáhá předcházet poškození neuronů v mozku, a tím se podílí při léčbě a zpomalení postupu Alzheimerovy choroby.

100 g čerstvé pažitky obsahuje 177 % (!) doporučené denní dávky tohoto vitaminu. Co se týká vitaminu A důležitého pro náš bystrý zrak, pažitka ho překvapivě obsahuje více, než jakékoliv jiná cibulová zelenina. 100 g čerstvých listů znamená 145 % denní doporučené dávky. Má rovněž spoustu vitamínu C.

A co je důležité, pažitka je také ideální jako dobrá uklízečka našich střev.

Co ocení ženy

Pažitka má velmi nízký obsah kalorií, 100 g čerstvých proutkových lístků obsahuje pouze 30 kalorií.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje chvilka pohody

Moje chvilka pohody je týdeník určený čtenářkám „pohodářkám“, které berou život s nadhledem, shovívavostí, humorem i pochopením. Na své si přijdou všechny, které zajímají osudy jiných žen i známých osobností. Na nové číslo se můžete těšit každý čtvrtek.

Komentáře

...