Moje sladké tajemství

Pikantní kuřecí špízy s ananasem

Suroviny:


  • 600 g kuřecích prsou

  • 1 žlutá, červená a oranžová paprika

  • 3 menší cibule

  • 1 konzerva ananasu

  • Na marinádu:

  • ¼ hrnku šťávy z ananasu

  • 2 lžíce sójové omáčky

  • 3 lžíce medu

  • 2 lžíce vinného octa

  • 1 lžička sezamového oleje

  • ¼ lžičky sušeného mletého zázvoru

  • ¼ mletého sušeného česneku

  • 2 lžíce olivového oleje

  • Grilovací omáčka:

  • ½ hrnku šťávy z ananasu

  • 2 lžíce medu

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 1 lžička sójové omáčky

  • (1 lžička omáčky Sriracha)


Postup:

Ananas z konzervy slijeme a ananasovou šťávu uschováme, bude potřeba k přípravě marinády i omáčky.

Na marinádu smícháme 1/4 hrnku ananasové šťávy, sójovku, med, ocet, sezamový olej, zázvor, česnek a olivový olej. Každý řízek naporcujeme na 6 kousků a ty dáme do marinády, promícháme, přikryjeme a dáme do lednice na 4–8 hodin odležet.

Na omáčku si vezmeme malý kastrůlek a v něm smícháme 1/2 hrnku ananasové šťávy, med, pikantní sriracha omáčku, olivový olej a sójovku. Přivedeme k varu na středním plamenu, a jakmile se směs začne vařit, oheň zmírníme a vařte 4–6 minut. Sejmeme z ohně a necháme stranou.

Papriky očistíme a nakrájíme na kostky. Cibule nakrájíme na čtvrky. Na špízové jehly napícheme střídavě kostky masa, ananasu, papriky a cibule. Špízy potřeme připravenou omáčkou. Grilovací pekáček potřeme olejem a rozložíme na ni špízy. Grilujeme ze všech stran 12–15 minut, až bude maso propečené. Maso průběžně potíráme omáčkou.



  • 6 porcí

  • středně náročné

  • do 60 min + marinování


TIP:

Pokud na špízy chceme použít dřevěné jehly, nezapomeneme je 30 minut předem nasáknout ve vodě.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden