Moje sladké tajemství

Plněné bramborové lokše

Suroviny:  1 kg starých brambor  asi 300 g hladké mouky  polohrubou mouku na podsypání  rozpuštěný tuk na promazávání (husí nebo kachní sádlo, případně máslo) Na náplň:  1 lžíce sádla  středně velkou cibuli  300 g kuřecích jater  1 lžíce plnotučné hořčice  špetka mletého kmínu  sůl a pepř

Postup:  Uvaříme oprané brambory ve slupce a odložíme do chladu.

Na druhý den je oloupeme a prolisujeme. Pak si připravíme do hrníčku rozpuštěný tuk a rozpálíme nasucho těžkou litinovou pánev. K bramborám postupně přidáváme hladkou mouku tak, aby vzniklo těsto, které nelepí.

 Na válu vytvoříme z těsta širší váleček. Ukrojíme kousek a za podsypávání polohrubou moukou vyválíme na tenkou placku. Na pánvi opečeme z obou stran tak, aby na placce naskákaly drobné hnědé puchýřky, trvá to jenom chvíli.

Přeneseme na talíř a z obou stran pořádně potřeme tukem.  Pánev dobře očistíme od opadané mouky papírovým ubrouskem a upečeme další placku. Dáme na první upečenou a tukem potřeme už jenom vrchní stranu.

Znovu pánev očistíme od zbytků mouky a takto připravíme všechny lokše. Podáváme jako přílohu nebo je naplníme třeba touto skvělou náplní z jater: Na sádle orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme pokrájená játra a opečeme dohněda.

Opepříme, okmínujeme, přidáme hořčici, podlijeme trochou vody a játra asi 10 minut dusíme. Osolíme a necháme trochu zchladnout. Směs rozmixujeme tyčovým mixérem, když je příliš hustá, můžeme přidat kousek másla nebo kachního sádla.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden