Polévka je grunt. Dopřejte si tu nejlepší!

Recepty, které vám dodají energii

Tato polévka není tou obvyklou klasikou s rýží.

Už naše babičky byly přesvědčeny, že talíř teplé polévky je pro žaludek ten pravý balzám. Dokonale zasytí a dodá tělu potřebnou energii. Vyzkoušejte i vy naše hutné polévky, které vás zahřejí a dodají tu pravou sílu.

Rajská polévka s cizrnou
Suroviny:

2 plechovky rajčat, plechovka cizrny, 1 pórek, 2 mrkve, 2 brambory, 400 ml zeleninového vývaru, 1 stroužek česneku, rozmarýn, petrželka, sůl, pepř, cukr

Postup:

Pórek nasekáme na jemná kolečka, mrkev a brambory nastrouháme na hrubém struhadle.
Česnek nakrájíme nadrobno. Vše vložíme do hrnce a zalijeme zeleninovým vývarem. Přidáme lžičku cukru, osolíme, opepříme, nasypeme rozmarýn a přivedeme k varu. Pak plamen stáhneme a necháme vařit zhruba dvacet minut až do změknutí zeleniny. Pak si ve vhodné nádobě rozmixujeme rajčata dohladka a přidáme je k polévce. Taktéž přidáme cizrnu, povaříme a vsypeme nasekanou petrželku. Polévka získá skvělou chuť, pokud ji poprášíte čerstvě mletým pepřem. Zkuste polévku okořenit rajčaty v sušené podobě.

Tato polévka není tou obvyklou klasikou s rýží.
Tato polévka není tou obvyklou klasikou s rýží.

Bramboračka

Suroviny:

3 větší brambory, sušené houby dle chuti, 1 mrkev, 1 petržel, 1 kedlubna, ½ celeru, 30 g másla, 3 lžíce mouky, majoránka, sůl, pepř

Postup:

Houby zalijeme litrem a půl vody a necháme půl hodiny odstát. Pak je dáme na zhruba čtvrthodiny vařit. Mezitím si oloupeme brambory a nakrájíme je na kostky. Stejně tak pokrájíme na kostky očištěnou mrkev, petržel, kedlubnu a celer. Vhodíme do hrnce a vaříme až do změknutí zhruba další čtvrthodinu. Na pánvi si rozpustíme máslo, zasypeme ho moukou. Řádně mícháme, aby jíška byla hladká. Povaříme ji 15 minut, poté ji necháme vychladnout. Až budeme mít v polévce měkkou zeleninu, vmícháme zchladlou jíšku a vaříme dalších deset minut. Nakonec osolíme, opepříme a řádně zasypeme majoránkou. Samozřejmě, pokud budeme mít čerstvé bylinky, které do polévky nakrájíme, je to samozřejmě jedině dobře.

Sušené houby jsou dobré, ale čerstvé ty nejlepší!
Sušené houby jsou dobré, ale čerstvé ty nejlepší!

Brokolicový krém

Suroviny:

800 g brokolice, 800 ml zeleninového vývaru, 300 ml smetany ke šlehání, 300 g kuřecího masa, 1 cibule, 1 lžíce másla, sůl, bílý pepř

Postup:

Cibuli si nakrájíme na jemno a v hrnci ji osmažíme na másle. Brokolici rozebereme na menší růžičky, tuhý stonek nakrájíme na menší kostičky, aby se dobře rozvařil. Cibuli pak v hrnci zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme brokolici a celé kuřecí maso. Po pěti minutách vaření vyndáme několik růžiček brokolice k pozdějšímu dozdobení a necháme vařit. Když je maso měkké, vyndáme ho, necháme zchladit a nakrájíme na kostičky. Brokolici s vývarem rozmixujeme, přilijeme smetanu a dochutíme solí a pepřem. Vhodíme zpět kostky masa a necháme chvíli povařit. Rozdělíme na talíře a jednotlivé porce dozdobíme růžičkou brokolice. Tato polévka je výborná i bez masa. Pokud chcete pikantnější chuť, která nahradí tu masovou, přimíchejte do polévky tavený sýr (může být i pikantní). Jen si dejte pozor, polévka více zhoustne, proto ji budete muset možná více naředit nebo uberte tuhé ingredience (cibule, brokolice).

K brokolicové polévce si můžete dát třeba měkký žitný chléb.
K brokolicové polévce si můžete dát třeba měkký žitný chléb.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje šťastná hvězda

MOJE ŠŤASTNÁ HVĚZDA je připravena na stáncích každou středu. A s ní skutečný život populárních herců, zpěváků, moderátorů či jiných známých celebrit. Moje šťastná hvězda chce nabídnout jen to nejlepší. Nechybí recepty, horoskopy, zajímavosti, rady pro zdraví i krásu i soutěže o lákavé ceny. Časopis pravidelně zařazuje i bonusové několikastránkové přílohy, které jsou zdarma.

Komentáře

...