Můj čas na kafíčko

Polévka ve stylu „Co dům dal“

Suroviny: 

1 uzené vepřové koleno

1 syrové vepřové koleno

4 klobásky

50 g slaniny

400 g kysaného zelí

¼ hlávky bílého zelí

¼ hlávky kapusty

1 menší tuřín

2 větší brambory

2 velké mrkve

1 velká cibule

1–2 hrsti velkých barevných fazolí

3 lžíce sádla

2 kostky cukru

1 lžíce mleté papriky

kuličky jalovce

celý pepř

libeček

sůl

asi 4 l vody

Postup:

Do velkého hrnce dáme vodu, fazole a máčíme do druhého dne. Pak očistíme obě kolena a na několika místech ostrým nožem narušíme svalovinu až ke kosti. Kolena dáme do vody k fazolím a vše uvaříme doměkka. Vývar scedíme, z kolen stáhneme kůží a vykostíme je. Maso nakrájíme na kostičky a dáme stranou. Scezené fazole přidáme k masu. Brambory, tuřín a mrkev oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Zelí s kapustou na nudličky, kysané zelí překrájíme. Cibulku nakrájíme nahrubo, špek na kostičky a v jiném hrnci na sádle vše osmahneme dozlatova. Přidáme cukr a necháme ho rozpustit, mletou papriku a krátce zasmahneme. Větší část scezeného vývaru nalijeme do hrnce na zasmaženou cibulku, vložíme zeleninu a zelí, přidáme koření a sůl a vaříme až je zelenina téměř měkká. Nakonec přidáme oloupané a na kolečka nakrájené uzenky a povaříme. Nakonec vložíme nakrájené maso a fazole a necháme spolu prohřát. Bramborové kostky nám polévku částečně zahustí a když je příliš hustý, rozředíme ho zbylým vývarem. Na talířích zdobíme jemně nasekaným libečkem.   .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden