Suroviny:
- 15 stonků zeleného chřestu
- 1 střední cibule
- 4 lžíce másla
- 1,5 litru vývaru z bojónu
- 200 ml smetany ke šlehání
- čerstvě namletý pepř
- hoblinky parmezánu
Postup: Pokud je zelený chřest čerstvý, není třeba ho loupat, stačí odkrojit dřevnaté konce.
Poté ho nakrájíme na kostky. Máslo rozpustíme v hrnci a opečeme cibulku. Až zesklovatí, tak přidáme chřest a chviličku opékáme. Zalijeme vývarem připraveným z bujónu a vaříme zhruba 10 minut, až chřest změkne. Pár kousků chřestu (ideálně špičky) vyndáme na ozdobu a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Přilijeme smetanu a ještě chvilku povaříme. Dochutíme pepřem. Do misky nalijeme polévku, přidáme kousky chřestu, který jsme si dali stranou, a dozdobíme parmezánem nebo opečeným chlebem.
.