Můj čas na kafíčko

Připravte si vitaminy na zimu

Bohatá úroda na zahrádce, ale i stále rostoucí ceny potravin vás nutí využít sezónních slev a udělat si doma větší zásoby. Teď na podzim to platí zvlášť o ovoci a zelenině. Vitaminy potom v zimě jako když najdete!.   

Ovoce i brambory lze sice koupit v podstatě kdykoliv a kdekoli a většinou v dobré kvalitě, ale za takovou cenu, že si nemůžete nákup dovolit tolikrát, kolikrát byste si přáli. Za časů našich babiček byla dobře uložená jablka nebo hrušky celou zimu nádherně čerstvé a křupavé a brambory voňavé.

Zeleninu na polévku zasaďte do písku.

Jak to tehdy dělali?  

Jablka stopkami vzhůru K uskladnění použijte vždy jen nepoškozená jablka. Ideální je skladování ve sklepě, který jste předem vysířili sirnými knoty a vybílili vápenným mlékem s tříprocentním roztokem modré skalice. Jablka skladujte stopkami vzhůru zásadně jenom v jedné vrstvě na lískách vystlaných novinami a pravidelně odstraňujte nahnilé plody. Aby jablíčka nevysychala, rozložte ve sklepě na zem vodou nasáklý jutový pytel nebo mokrý mech – stačí ho jedenkrát měsíčně svlažit.

Nasušte si křížaly

Nadúrodu můžete zhodnotit také nasušením křížal. Jablka nakrájejte na plátky silné 2–5 mm a na vzduchu (nikoli na slunci) je usušte. Samozřejmě můžete využít sušičku na ovoce. Nejen že jsou křížaly zdravé, ale poslouží vám za dlouhých zimních večerů jako sladký pamlsek třeba k televizi.

Hrušky skladujte zvlášť

Plody určené k uskladnění by měly být tužší a méně šťavnaté. Hrušky dávejte do přepravek v jedné až třech vrstvách na sobě. Pokládejte je stopkami do různých směrů a občas je přerovnejte, aby se na nich netvořily otlaky, které by později mohly způsobit zahnívání plodů.

Skladovací teplota je 2–5 °C a je dobré čas od času místo větrat. Mírné světlo hruškám nevadí. Hušky skladujte vždy samostatně, nikdy ne s bramborami nebo kořenovou zeleninou. Jejich vůni by hrušky vstřebaly a ztratily tu svou.

I z hrušek lze nasušit chutné křížaly

Kořenovou zeleninu do písku

Mrkev, pastinák, petržel, celer, ale i červenou řepu nebo ředkev skladujte nejlépe v tmavém sklepě, každý druh samostatně v hromadě písku. Ve spíži poslouží bedýnky s pískem. Nepoškozenou zeleninu do něj zahrabte až po naťové srdéčko a písek udržujeme mírně vlhký. Vydrží až do příštího léta!

Brambory se musí vydýchat

Brambory k uskladnění nechte tzv. vydýchat. Uložte je na 14 dnů ve slabé vrstvě do sucha (při maximálně 16 °C) a na vzduch, kde není moc světla. Brambory tak ztratí část své vlhkosti a vytvoří i silnější slupku, potřebnou k dlouhodobém skladování. Pak je znovu přeberte a můžete je dát buď do pytle, nebo do dřevěných či plastových přepravek ve vrstvě do 60 cm. Skladujete je vždy do 7 °C (při vyšší teplotě klíčí) na tmavém místě bez světla, jinak začnou tvořit jedovatý solanin a zelenat, což může být příčinou žaludečních obtíží. …

Pomůže kmín

Naše babičky sypaly do pytlů k bramborám kmín, ale to by se vám prodražilo. Ve specializovaných obchodech můžete koupit sáčky s kmínovou esencí. Když je vložíte k bramborám, prodloužíte jim životnost. Pod lísky se taky vyplatí rozložit dřevěné uhlí, efekt bude stejný.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden