Moje sladké tajemství

Připravte si vlastní bylinkový olej

Pokud jste si v létě nasušili bylinky do zásoby, můžete si teď zkrátit dlouhé zimní večery výrobou domácích olejů. Ty se vám budou hodit při péči o pleť, k mazání kloubů nebo při výrobě domácí kosmetiky.

Příprava bylinkových olejů je jednoduchá. Stačí, když je zalijete kvalitním olejem a necháte odstát. Takto si můžete vyrobit oleje květinové, třeba ze sušených růžových okvětních plátků. Bylinky z lékárny Než se pustíte do výroby domácích olejů, opatřete si sušené nebo čerstvé bylinky, olej, 2 sklenice s víčkem, jednu z nich z tmavého skla k uchování oleje, a plátýnko nebo jemné sítko.

Pro výrobu kosmetického oleje jsou nejlepší bylinky čerstvé, které pustí více vůně. Pro léčivý, silnější olej jsou vhodnější sušené. Pokud nemáte bylinky z vlastních zásob, můžete si ty sušené koupit ve své oblíbené lékárně.

Který olej je nejlepší? Pro kosmetické použití je nejvhodnější olej slunečnicový, jenž má neutrální vůni a dobře se vsakuje do pokožky. Doporučuje se i olej mandlový, který je velice výživný a vhodný pro všechny typy pleti.

Pro léčivé olej použijte zase olivový olej lisovaný za studena, jenž má sice výraznější barvu i vůni, ale je zdraví prospěšný. Pak už je vše jednoduché. Vezměte si čistou sklenici, nalijte do ní olej a přidejte bylinky.

Poměr bylin k oleji je zhruba 20 g čerstvých bylin na 250 ml oleje, sušených bylin stačí méně. Vydrží až jeden rok Chcete-li si vyrobit silnější olej, klidně přidejte více bylinek. Velmi důležité je, aby byly všechny ponořené v oleji, jinak by vám mohly začít plesnivět a museli byste celou dávku vyhodit.

Pak sklenici uzavřete víčkem. Nádobu umístěte na tmavé místo s pokojovou teplotou a nechte stát 1 až 3 týdny. Poté přeceďte přes plátno nebo jemné sítko do tmavé sklenice a pevně uzavřete. Takto vyrobený olejíček uchovávejte na chladném a tmavém místě, kde vydrží i celý rok.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden