Rajčatová polévka s křenem

Suroviny:

  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1 řapíkatý celer
  • 2 stroužky česneku
  • 400g konzerva krájených rajčat
  • 1 lžíce hustého rajčatového protlaku
  • 500ml zeleninového vývaru
  • 4 lžíce smetany ke šlehání
  • 1 lžíce smetanového křenu
  • Tousty:
  • 50g polenty (kukuřičné mouky na polentu)
  • 100g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 vejce
  • 125ml plnotučného mléka
  • 50ml bílého jogurtu
  • 25g másla
  • 100g strouhaného vyzrálého čedaru
  • 5 jarních cibulek + na posypání
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř olivový olej na vymazání

Postup:

Troubu předehřejeme na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Na tousty prosejeme do mísy polentu s moukou a kypřicím práškem. Přidáme vejce, mléko, jogurt a rozpuštěné máslo. Prošleháme a vmícháme čedar a jarní cibulku. Osolíme a opepříme.

Olejem vymažeme čtvercovou formu o hraně 18cm s nepřilnavým povrchem a těsto do ní rozetřeme. Pečeme 25–30 minut dozlatova.

Mezitím v hrnci na másle opékáme cibuli, řapíkatý celer a česnek dosklovita; 4–5 minut. Přidáme krájená rajčata a protlak, přilijeme zeleninový vývar a osolíme. Vaříme 15 minut.

Přidáme smetanu a křen a rozmixujeme dohladka. Podáváme posypané jarní cibulkou a s připravenými kukuřičnými tousty.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje sladké tajemství

Moje sladké tajemství je jedinečný časopis pro ženy, které se zajímají o aktuální dění v českém showbyznysu. Přináší strhující a poutavé novinky i zprávy ze života slavných osobností a odhaluje jejich skrytá tajemství. Je určený pro čtenářky hledající nápadité a zároveň oddechové čtení, u kterého si chtějí odpočinout od svých každodenních starostí. Velkou předností časopisu je důraz na obrazovou stránku a stručnost pikantních článků, které jdou doslova na dřeň příběhu.

Komentáře

...