Moje sladké tajemství

Rajčatová polévka s křenem

Suroviny:


  • 2 lžíce másla

  • 1 cibule

  • 1 řapíkatý celer

  • 2 stroužky česneku

  • 400g konzerva krájených rajčat

  • 1 lžíce hustého rajčatového protlaku

  • 500ml zeleninového vývaru

  • 4 lžíce smetany ke šlehání

  • 1 lžíce smetanového křenu

  • Tousty:

  • 50g polenty (kukuřičné mouky na polentu)

  • 100g hladké mouky

  • 1 lžička kypřicího prášku

  • 1 vejce

  • 125ml plnotučného mléka

  • 50ml bílého jogurtu

  • 25g másla

  • 100g strouhaného vyzrálého čedaru

  • 5 jarních cibulek + na posypání

  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř olivový olej na vymazání


Postup:

Troubu předehřejeme na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Na tousty prosejeme do mísy polentu s moukou a kypřicím práškem. Přidáme vejce, mléko, jogurt a rozpuštěné máslo. Prošleháme a vmícháme čedar a jarní cibulku. Osolíme a opepříme.

Olejem vymažeme čtvercovou formu o hraně 18cm s nepřilnavým povrchem a těsto do ní rozetřeme. Pečeme 25–30 minut dozlatova.

Mezitím v hrnci na másle opékáme cibuli, řapíkatý celer a česnek dosklovita; 4–5 minut. Přidáme krájená rajčata a protlak, přilijeme zeleninový vývar a osolíme. Vaříme 15 minut.

Přidáme smetanu a křen a rozmixujeme dohladka. Podáváme posypané jarní cibulkou a s připravenými kukuřičnými tousty.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden