Můj kousek štěstí

Rakytník uleví vašemu žaludku

Kytička, která se už ve starověku používala při léčbě žaludku, jater, dýchacích cest, revmatismu a hnisavých ran na kůži.


Východní medicína doporučuje vytlačenou šťávu z rakytníku na léčbu nechutenství a k potírání kůže při popáleninách. Rakytník můžete používat jak vnitřně, tak zevně. Je to přírodní koncentrát mastných kyselin s velkým množstvím vitaminů – E, F, P, K, A, B a C. V rakytníku najdete také karoten, kterého obsahuje dokonce mnohonásobně více než mrkev nebo dýně.


Vitamin E je zase významným antioxidantem. Rakytník posiluje organismus a má antidepresivní a antistresový účinek. Pomůže vám překonat stavy smutku a apatie. Využijete jej také při rýmě, zánětu dutin, při hemoroidech, ekzémech a akné. Můžete jej použit také při zánětech dásní a paradontóze.


Příloha k jídlu


Rakytník si své léčivé vlastnosti dokáže udržet několik let. Jestliže se rozhodnete rakytník zmrazit, pak jeho léčivé schopnosti budete moci využít i za 2 až 3 roky. Plody a dužinu je lepší sušit, mrazit a někteří jistě nepohrdnou pálenkou z rakytníku nebo vínem. Z dužiny pak lze připravovat různé šťávy a džusy, marmelády či pyré.


A to jak samostatně, tak s různými druhy ovoce nebo zeleninou. V Rusku se rakytník používá jako příloha k jídlu spolu s rozetřeným česnekem. Rakytníkový čaj můžete připravovat jak ze sušených, tak i z čerstvých listů. Dávkování je snadné. Na čtvrt litru vody postačí čajová lžička listů. Diabetici si mohou přidávat listy borůvky.


Rakytníkový likér


Umeleme 1 kg bobulí rakytníku, smícháme s 1 l vodky a necháme v teple stát osm dní. Potom svaříme 1 kg cukru s menším množstvím vody, rakytník přecedíme přes plátýnko a smícháme s vychladlým cukrem. Přecedíme, slijeme do láhví a necháme tři měsíce uležet. Na likéru se vytvoří vrstva rozemleté slupky, nevypadá to hezky, ale na chuti to nic nemění.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden