Můj kousek štěstí

Rakytníkem proti paradontóze

Kytička, která se už ve starověku používala při léčbě žaludku, jater, dýchacích cest, revmatismu a hnisavých ran na kůži.

Staří Řekové jej využívali pro regenerační účinky zejména v kosmetickém odvětví – především na vlasy. Východní medicína doporučuje vytlačenou šťávu z rakytníku na léčbu nechutenství a k potírání kůže při popáleninách. Rakytník můžete používat jak vnitřně, tak zevně. Je to přírodní koncentrát mastných kyselin s velkým množstvím vitaminů – E, F, P, K, A, B a C. V rakytníku najdete také karoten, kterého obsahuje mnohonásobně více než mrkev a dýně. Vitamin E je významným antioxidantem. Rakytník posiluje organismus a má také antidepresivní a antistresový účinek. Využijete jej rovněž při rýmě, zánětu dutin, při hemoroidech, ekzémech a akné. Můžete jej použit také při zánětech dásní a paradontóze.

Příloha k jídlu

Rakytník si své léčivé vlastnosti dokáže udržet několik let. Jestliže se rozhodnete rakytník zmrazit, pak jeho léčivé schopnosti budete moci využít i za 2 až 3 roky. Plody a dužinu je lepší sušit, mrazit a někteří jistě nepohrdnou pálenkou z rakytníku nebo vínem. Z dužiny pak můžete připravovat různé šťávy a džusy, marmelády či pyré. A to jak samostatně, tak s různými druhy ovoce nebo zeleninou. V Rusku se rakytník používá jako příloha k jídlu spolu s rozetřeným česnekem. Rakytníkový čaj můžete připravovat jak ze sušených, tak i z čerstvých listů. Dávkování je snadné. Na čtvrt litru vody postačí čajová lžička listů. Diabetici si mohou přidávat listy borůvky..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden