Rebarbora nepatří jen do koláče

Nastává čas rebarbory – zeleniny, se kterou se zachází spíše jako s ovocem. Je bohatým zdrojem vápníku a vlákniny. Rebarbora obsahuje niacin, díky kterému dokážou buňky v těle lépe zpracovat získanou energii, udržovat správnou hladinu krevního cukru a snižovat hladinu cholesterolu.

Pokud to s ní nebudeme přehánět, dokáže skvěle regulovat činnost celého organismu. Je bohatá na hořčík a mangan, zkrátka „nakopne“ vaši imunitu.

Také vás může zajímat ...

V rebarboře se nachází kyselina listová, která je důležitá pro správnou krvetvorbu a funkci nervové soustavy.Tento přírodní zázrak má v sobě i kyselinu pantotenovou, která je skvělá pro pleť a vlasy., Z minerálních látek obsahuje rebarbora hlavně vápník, draslík, mangan, železo, fosfor a hořčík. Díky poměrně vysokému obsahu kyseliny šťavelové by si měli dobrůtky s rebarborou odpustit všichni, kteří trpí revmatismem nebo ledvinovými a močovými kaménky, ovšem i zdraví lidé by ji neměli konzumovat příliš často – tak 3x do měsíce.

Obklad nebo čaj?

V léčbě se používá hlavně kořen, nikoli řapíky. Omyje se, nakrájí na kousky a usuší. Užívá se ve formě prášku, který má schopnost zastavovat průjem, ve větších dávkách působí naopak jako mírné projímadlo.I listy mají úplně protichůdné účinky – pokud z nich budeme pít čaj, začnou se nám velmi rychle tvořit ledvinové kaménky, při použití obkladů naopak pomáhají kaménky rozpouštět.

Obklad z listů vyrobíme tak, že je podrtíme válečkem, aby trochu pustily šťávu, nahřejeme je na pánvi s trochou olivového oleje na nejvyšší teplotu, kterou sneseme, přiložíme na oblast ledvin a upevníme.Necháme působit přes noc.

.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj kousek štěstí

Každé pondělí se můžete potěšit novým vydáním časopisu MŮJ KOUSEK ŠTĚSTÍ. Najdete v něm aktuální zprávy ze společnosti, přitažlivé příběhy známých českých osobností, dechberoucí zážitky ze života čtenářů, spousty výherních křížovek a samozřejmě nechybí ani různé rady pro zdraví, krásu, zajímavé recepty a tipy pro volný čas.

Komentáře

...