Recepty na ty nejlepší omáčky

Chutné a oblíbené

azolky na smetaně jsou znamenité s novými bramborami.

Nejbáječnější omáčky Milují je zejména děti. Ale ani muži nepohrdnou. Vždyť taková svíčková se „šesti“ je v restauracích jedním z nejoblíbenějších jídel. Zkrátka omáčky vítězí na celé čáře. Občas nám ale dojde inspirace.Tak ji společně oživíme, ne?

Zvěřinový guláš na višňovém víně

Za tento recept se rozhodně stydět nebudete. S houskovým knedlíkem je to hotová „božská mana“.

Suroviny na 4 porce: 800 g kančí kližky a kýty, 124 g rajčatového protlaku, 40 g brusinkového džemu, 16 g česneku, 600 g cibule, 60 g špeku, 2 lžíce oleje, 120 g hladké mouky, 12 g sladké papriky, 2 až 3 kuličky jalovce, 2 ks bobkového listu, 0,25 dcl višňového vína Annovino Lednice, 0,2 l demi–glace/ silného hovězího vývaru, sůl a pepř podle chuti, větvička tymiánu a majoránky Postup: V kastrole na špeku a oleji smažíme cibuli, dokud nedostane zlatohnědou barvu.
Na základ vsypeme maso nakrájené na kostky. Promícháme a okořeníme. Zalijeme vínem a necháme dusit. Mezitím se nám v hrnečku vaří odvar z bobkového listu a jalovce. Scezený slijeme do guláše a dusíme, aby šťáva probublávala.Šťávu odvaříme až do základu, poprášíme moukou a promícháme. Přidáme trochu papriky, protlak a vše mírně podlijeme. Dušením vznikne hustá šťáva. Zahustíme moukou a na závěr dochutíme solí, kořením a česnekem.

A
Šťávu na guláš můžeme také zahustit škrobem z brambor.

Jedinečná játrová omáčka

Tato omáčka je nenáročná jak na dobu přípravy, tak na suroviny. Patří do kategorie „vděčných“ omáček, protože většinou všem strávníkům chutná. Tahle ale bude lahodit každému.

Suroviny: 0,5 kg hovězích nebo vepřových jater, 1 střední cibule, 40 g hladké mouky, sůl, pepř, polévkové koření

Postup: Na oleji zpěníme cibuli, přisypeme mouku a vytvoříme zlatavou jíšku, kterou zalijeme vývarem z jater.Uvařená játra nastrouháme na nudličky. Základní cibulovou omáčku přecedíme a přidáme játra. Přivedeme k varu, osolíme a dochutíme polévkovým kořením. Doporučujeme podávat s rýží.

A1
Játrová omáčka je rychlá, chutná a snadná.

Lahodné fazolky na smetaně

Takto upravená zelenina může být i dobrou večeří. Před vařením však doporučujeme lusky zbavit tvrdých bočních žilek, protože obzvlášť u přezrálých plodů tepelnou úpravou nezměknou.

Suroviny na 4 porce: 1/2 kg fazolových lusků, sůl, 5 dkg másla, 3 dkg mouky,1/4 l husté smetany, pepř, 1 lžička octa

Postup: Fazolové lusky uvaříme ve slané vodě téměř doměkka. Sdcedíme je a necháme okapat. Rozpustíme máslo, zasypeme moukou, světlou jíšku zředíme vodou z lusků a smetanou. Dobře rozšleháme a povaříme. Během vaření zakapeme omáčku octem, přidáme koření. Do omáčky vložíme fazolky, podusíme je a podáváme nejlépe s novými bramborami.

azolky na smetaně jsou znamenité s novými bramborami.
azolky na smetaně jsou znamenité s novými bramborami.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje šťastná hvězda

Váš oblíbený časopis Moje šťastná hvězda dostal novější kabátek! Můžete se těšit na nové rubriky, ještě více žhavých kauz, které hýbou českým showbyznysem, dojemné osudy filmových legend i pikantní lásky slavných. To vše už v tomto čísle!

Komentáře

...