Moje sladké tajemství

Roláda s čokoládou

Suroviny:  4 velká vejce (bílky a žloutky zvlášť)  100 g cukru moučky  2 lžíce holandského kakaa  špetka soli  trocha másla Na náplň:  1–2 kelímky 33% smetany  1–2 lžíce cukru moučky  50 g kvalitní tmavé čokolády

Postup: Rozpálíme troubu na 200 °C. V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a potom vsypeme přes jemné sítko kakao a promícháme. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh a zlehka zapracujeme do hmoty. Ihned rozetřeme stěrkou na plech vyložený pečicím papírem, který je potřený máslem.

Pečeme zprudka 5 minut. Těsto musí zůstat vláčné. Jakmile začnou okraje jevit známku upečení, vyjmeme z trouby, stáhneme i s papírem z plechu a necháme vychladnout. Mezitím ušleháme smetanu s cukrem a nakonec do ní vmícháme čokoládu.

Plát upečeného těsta potřeme šlehačkou, okraje necháme volné a pomocí papíru po delší straně srolujeme. Necháme ztuhnout v chladničce a před podáváním poprášíme moučkovým cukrem. TIP: Místo čokolády můžeme do šlehačky přidat ovoce, oříšky nebo ji ochutit likérem.

Aby náplň nevytekla, použijeme smetanu s nejméně 33 % tuku (klidně i tučnější), pro jistotu do ní můžeme přidat ještě ztužovač.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden