Rychlovky z mletého masa, které nasytí a chutnají

Nápadité a rafinované recepty

Vynikající lasagne se vám rozplynou na jazyku.

Každá z nás to zná: někdy prostě i při nejlepší vůli „nestíháme“. A tak hledáme, co rychlého a dobrého nabídnout rodině na stůl. Vděčnou surovinou je mleté maso. Může mít mnoho podob, chutí i kombinací. Zkuste některé naše tipy.

Domácí hamburger

Pita placky nebo jiné pečivo dobře nahradí klasickou hamburgerovou bulku, která má lehce nasládlou chuť.

Suroviny:

1 velké rajče, 1 lžíce kečupu nebo majonézy, 1 cibule, 4 listy ledového salátu, 1 okurka, špetka soli, 250 g mletého masa, 2 hamburgerové bulky, špetka mletého pepře

Postup:

Hamburgerové žemle rozřízneme a lehce opečeme. Mleté maso (mix hovězí a vepřové, nebo jen hovězí) smícháme s trochou nakrájené cibulky. Opepříme a osolíme. Směs rozdělíme na bochánky a na rozpálené pánvi je osmažíme dozlatova. Zatímco se maso peče, připravíme si zeleninu – rajče nakrájené na kolečka, lístky salátu a plátky okurky. Na spodní půlku žemle můžeme položit plátek sýru podle chuti. Na něj pak skládáme plátek masa, potřeme ho kečupem, majonézou nebo jinou omáčkou, přidáme plátky zeleniny a vše přikryjeme horní vrstvou žemle.
Můžeme krátce zapéct nebo podáváme ihned.

B
Hamburgery jsou na přípravu snadnější, než se zdá.

Palačinky s mletým masem

Podáváme je teplé, lákavě vypadá ozdoba ze salátu, paprik a rajčat.

Suroviny:

1 pórek, 1 lžíce olivového oleje, 1 zelená paprika,1 červená paprika, 400 g mletého masa, ½ lžičky mletého barevného pepře, svazek jarní cibulky,1 lžička koření na steak, 1 lžíce podravky, 3 lžíce strouhaného sýru, 2 lžíce sekaných bylinek, 2 kelímky smetany na šlehání, 3 vejce, olej na smažení, 300 ml mléka, špetka soli, 180 g hladké mouky

Postup:

Z mléka, vajíčka, mouky a soli si připravíme těsto, poté na oleji upečeme čtyři palačinky. Orestujeme též nakrájenou cibulku, papriky a pórek. Přidáme mleté maso a za stálého míchání ho opečeme. Dochutíme kořením. Na palačinky rozdělíme směs, smotáme a naskládáme do zapékací mísy. Ve smetaně rozmícháme 2 vejce, nastrouhaný sýr, bylinky i podravku. Smetanovou omáčkou zalijeme palačinky a v předehřáté troubě pečeme asi 20 až 25 minut při 190 °C.

B1
Palačinky je dobré péct co nejtenčí.

Lasagne plněné masem a zeleninou

Takto upravené mleté maso podáváme jako hlavní vchod. Lasagne se hodí k obědu i večeři.
Suroviny:

15 dkg eidamu, 1 kg mletého masa, 1 lžička mletého černého pepře, 1,3 dl mléka, 3 lžíce kečupu, 1 lžíce hladké mouky, 1 konzerva sterilované kukuřice, 1 lžíce vegety speciál, 1 lžíce másla, 3 rajčata, 1 balíček lasagní, 1 hrst sušeného oregana, 1 lžíce olivového oleje na vymazání,1 cibule

Postup:

Lasagne uvaříme v osolené vodě, plátky těstovin vaříme postupně po třech plátcích, aby se neslepily. V pánvi osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a na ní orestujeme mleté maso. Přidáme vegetu, pepř, rajčata nasekaná na kostičky, kukuřici a kečup. Všechno promícháním dobře spojíme. Máslo necháme rozpustit a opražíme na něm hladkou mouku. Když je zlatavá, zalijeme ji mlékem. Takto vzniklý bešamel vložíme do masové směsi, přidáme nastrouhaný eidam a oregano. Mísu vymažeme olivovým olejem. Poklademe vrstvu lasagní, směsí mletého masa a postup opakujeme. Horní vrstvu posypeme sýrem a oreganem. Lasagne s mletým masem zapékáme v silně vyhřáté troubě asi 20 minut. Po vyjmutí necháme 5 minut odstát a podáváme.

Vynikající lasagne se vám rozplynou na jazyku.
Náplň z mletého masa můžeme nahradit třeba lososem.
Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje šťastná hvězda

Váš oblíbený časopis Moje šťastná hvězda dostal novější kabátek! Můžete se těšit na nové rubriky, ještě více žhavých kauz, které hýbou českým showbyznysem, dojemné osudy filmových legend i pikantní lásky slavných. To vše už v tomto čísle!

Komentáře

...