Rýžový nákyp s ovocem

Na opomíjeném a přitom tak dobrém nákypu si můžeme pochutnat celoročně. Báječně se do něj hodí i kompotované ovoce.

Suroviny na 4 porce:

1 hrnek rýže

2−3 hrnky mléka

Také vás může zajímat ...

kousek celé skořice

100 g Hery

3 vejce

5 lžic moučkového cukru

1 vanilkový cukr

500 g švestkového či meruňkového kompotu

špetka soli

tuk na vymazání formy

Postup:

  1. Mléko zahřejeme, osolíme, vsypeme rýži, přidáme špetku soli a skořici. Za stálého míchání přivedeme směs k varu, zmírníme a uvaříme doměkka. Během vaření je třeba rýži často míchat a případně dolévat mléko. Uvařená rýže by měla být mazlavá. Rýží odstavíme.
  2. Žloutky ušleháme se změklým tukem do pěny a vmícháme je do zchladlé rýže. Z bílků vyšleháme sníh a 2/3 zlehka vmícháme k rýži.
  3. Do vymazaného pekáče rozetřeme vrstvu rýže, poklademe okapaným ovocem, opět vrstvu rýže, navrch zbytek ovoce a 1/3 sněhu. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C dozlatova.
  4. Než se nákyp zapeče, svaříme kompotovou šťávu na konzistenci sirupu, kterým poléváme jednotlivé porce nákypu.
Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...