Síla šťávy z červené řepy

Červená řepa je vhodná při detoxu.

Tahle na pohled nepříliš vzhledná bulva v sobě skrývá ohromné množství prospěšných látek. Zkuste pít šťávu z červené řepy.

Co se v ní skrývá

Také vás může zajímat ...

Červená řepa obsahuje spoustu minerálních látek a vitaminů, a kromě toho také pektin, betain, antokyany, ale i cukry, chlor a kyselinu šťavelovou.

Její účinky na zdraví jsou prokázané: podporuje krvetvorbu, pomáhá rozpouštět krevní sraženiny, zlepšuje trávení a tvorbu žluči, zlepšuje vyprazdňování a hojí hemoroidy, obnovuje poškozené buňky, má antirevmatické účinky, působí proti únavě, upravuje hladinu hormonů v období klimakteria a dokonce se tvrdí, že bojuje s rakovinou.

Nejlepší je čerstvá

Šťávu z červené řepy si jednoduše připravíte pomocí odšťavňovače. Řepu důkladně omyjte, nakrájejte na kousky a vložte do přístroje. Můžete ji také kombinovat s dalšími čerstvými surovinami, například se zelenou petrželkou, hlávkovým salátem, mrkví, česnekem, křenem, jablkem, řapíkatým celerem, citronovou šťávou… Pokaždé tak bude mít váš nápoj jinou chuť.

Pro začátek se doporučuje kombinace řepné a mrkvové šťávy ředěných vodou a postupně podíl řepy zvyšovat. Preventivně pijte 1–2 sklenice týdně, při onemocnění 1 sklenici denně.

Kvůli obsahu kyseliny šťavelové by ji ale neměli konzumovat lidé s močovými kameny a také diabetici by měli být kvůli obsahu cukru opatrní.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj kousek štěstí

Každé pondělí se můžete potěšit novým vydáním časopisu MŮJ KOUSEK ŠTĚSTÍ. Najdete v něm aktuální zprávy ze společnosti, přitažlivé příběhy známých českých osobností, dechberoucí zážitky ze života čtenářů, spousty výherních křížovek a samozřejmě nechybí ani různé rady pro zdraví, krásu, zajímavé recepty a tipy pro volný čas.

Komentáře

reklama