Šípkový čaj do podzimní plískanice

Tento plod růže šípkové má v léčitelství nezastupitelné místo. Šípek zná snad každý, je z něho nejen skvělý čaj a výborná marmeláda, ale také pěkná podzimní dekorace.

Jedná se o nenáročný skromný keř, který můžeme vidět hojně podél cest.Běda ale tomu, kdo si jej přinese do zahrady a nehlídá, jak se rozrůstá. Zanedlouho totiž dokáže zaplevelit celou zahradu. Sbírejte za sluníčka Právě nyní, na podzim, je čas na sběr. Vyrazte za suchého a slunného počasí. Tehdy má šípek nejvyšší obsah vitamínu C. Sbírejte pouze tvrdé červené nebo oranžové plody.

Také vás může zajímat ...

Vyhněte se přezrálým. Po té, co si šípky přinesete domů, je usušte rychle, ale pouze do teploty 60 stupňů Celsia.Při pomalém sušení a vyšší teplotě šípky rychle ztrácejí vitamín C. Dobře usušené šípky mají nakysle sladkou, svíravou chuť a slabou ovocnou vůni. Šípky skladujte ve vzduchotěsné sklenici maximálně rok. Šípky přešlé prvními mrazíky k sušení nepoužívejte.

Ty se dají dobře použít na marmelády a sirupy.

Rozbíjí v těle kameny

Šípek se používá především pro své blahodárné účinky na močové cesty, snižuje množství cholesterolu, používá se jako podpůrný prostředek při léčbě aterosklerózy, ledvinových a žlučových kamenů, při blokování tekutin v těle.Nejvíce se však používá jako prostředek ke zvýšení odolnosti organismu proti infekcím. Je významným zdrojem vitamínu C hlavně v zimním období.

V lidovém léčitelství se používá i například při hemeroidech.

.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj kousek štěstí

Každé pondělí se můžete potěšit novým vydáním časopisu MŮJ KOUSEK ŠTĚSTÍ. Najdete v něm aktuální zprávy ze společnosti, přitažlivé příběhy známých českých osobností, dechberoucí zážitky ze života čtenářů, spousty výherních křížovek a samozřejmě nechybí ani různé rady pro zdraví, krásu, zajímavé recepty a tipy pro volný čas.

Komentáře

...