Škvarkové pagáče

Škvarkové placky nebo koláčky pocházejí z maďarské kuchyně, ale stejnou tradici mají i na moravském Slovácku, kde jim říkají pagáče.

Příprava: 115 min

Náročnost: x x

Cena: 65 Kč

Potřebujete:

500 g hladké mouky

2 lžičky cukru

200 ml mléka

30 g droždí

100 g sádla

250 g škvarků

2 žloutky

2 lžičky soli

mletý pepř

vejce na potření

1 Mléko ohřejte, sádlo rozpusťte. Do misky rozdrobte droždí, přidejte cukr, 2 lžíce mouky, zalijte asi 50 ml vlažného mléka a rozmíchejte vidličkou. Nechte asi 15 minut vzejít kvásek.

2 Do mísy nasypte mouku, sůl a trochu pepře. Uprostřed vytvořte důlek a vlijte do něj zbylé mléko a žloutky. Větší část škvarků nakrájejte najemno, zbytek nahrubo a přidejte do mísy. Pak vlijte zchladlé sádlo, kvásek a důkladně propracujte. Mísu zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte hodinu kynout. Během kynutí propracujte.

3 Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném vále na plát silný asi 1 cm. Pomocí skleničky vykrájejte kolečka a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě 10 minut kynout a pak povrch přejeďte vidličkou a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v troubě při 190 ⁰C asi 20 minut dozlatova.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj kousek štěstí

Každé pondělí se můžete potěšit novým vydáním časopisu MŮJ KOUSEK ŠTĚSTÍ. Najdete v něm aktuální zprávy ze společnosti, přitažlivé příběhy známých českých osobností, dechberoucí zážitky ze života čtenářů, spousty výherních křížovek a samozřejmě nechybí ani různé rady pro zdraví, krásu, zajímavé recepty a tipy pro volný čas.

Komentáře

reklama