Moje šťastná hvězda

Skvělé pomazánky z celé Evropy

Vyhněte se klasice

Všechny dobře víme, že nejrychlejší způsob, jak nakrmit hladové krky, je krajíček chleba s „něčím“. Zkusme zapomenout na oblíbenou klasiku máslo – šunka a podívejme se, jak a čím vylepšují  mazané chleby u nás i v Evropě. V přímořských státech hospodyňky rády využívají jako základ pomazánek surovinu nejdostupnější – ryby.

Brynzová pomazánka

Ovčí sýr, který je základem této pomazánky, je sám o sobě dostatečně slaný, proto už ji nemusíme dosolovat. Smetana tuto chuťově velmi výraznou směs příjemně zjemní.

Suroviny: 150 g másla S 350 g brynzy S 1 lžička mleté sladké papriky S špetka mleté pálivé papriky S 1 cibule S asi 100 ml smetany

Postup: Máslo našleháme, přidáme brynzu, papriku a nasekanou cibuli. Přilijeme smetanu. Chléb s pomazánkou můžeme ozdobit nakrájeným koprem nebo pažitkou.

 Nasypejte na pomazánku drcené ořechy, které dají  pokrmu tu pravou jedinečnou chuť.

Zkuste také nasypat na pomazánku drcené ořechy, které dají pokrmu tu pravou jedinečnou chuť.

Tip redakce

Brynzová pomazánka se používá i na halušky nebo noky. Můžete ještě přidat smaženou slaninku nebo uzené maso. Je to jednoduchá příprava lehké jarní večeře. Kdo chce, může přidat i dokřupava opečenou cibulku, která dá jídlu šmak.

Pomazánka z matjesů
Tuto pikantní pomazánku můžete velice dobře namazat i na chlebíčky a jednohubky.
V Nizozemsku se jí lidově říká falešný kaviár.

Suroviny 400 g matjesových filátek,  4 kousky rybího mlíčí (nejlépe z matjesů), 2 lžíce hořčice, 1 cibule, 3 lžíce olivového oleje, 3 natvrdo uvařená vejce, 1 citron, pepř

Postup  Matjesová filé najemno umeleme nebo rozmixujeme, přidáme kousky mlíčí, hořčici, nadrobno nasekanou cibuli, olej, nakrájená nebo nastrouhaná vejce, citronovou šťávu a pepř.
Vše lehce promícháme.

Chlebíčky s pomazánkou z matjesů osvěží jako ozdoba snítka čerstvých bylinek.

Sardelová pomazánka

U nás nahrazujeme sardelky pastou a jako základ pomazánky používáme většinou máslo.  Francouzská originální verze je díky olivovému oleji lehčí a zdravější.

Suroviny 200 g sardelových řezů, 100 g černých oliv, 1 lžička dijonské hořčice,  2 lžíce olivového oleje, mletý bílý pepř, ½ lžičky worcesterské omáčky, 1 lžíce koňaku

Postup Sardelové řezy a vypeckované olivy rozmixujeme, přidáme hořčici, olej, pepř, worcesterskou omáčku a koňak. Pomazánku na závěr ještě lehce našleháme.

Máte rádi ostrá jídla? Někteří Francouzi si místo dijonské hořčice dopřávají ostřejší typy (u nás můžeme použít kremžskou).  V kombinaci s pečivem je tak akorát pikantní a hodí se k pivu nebo vínu.

Domovskou krajinou sardelové pomazánky je Francie.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden