Sladká baklava

Suroviny na 4 porce:

450 g listového těsta

Také vás může zajímat ...

120 g másla

nasekané vlašské ořechy

½ lžičky skořice

1 a ½ lžíce cukru

Na sirup:

340 g cukru

6 polévkových lžic medu

340 ml vody

1 lžíce citronové šťávy

Postup:

Sirup připravíme smícháním všech surovin, které necháme na mírném ohni rozpustit. Poté oheň zesílíme a necháme jej vařit až do zhoustnutí. Pak necháme vychladnout. Troubu předehřejeme na 180 °C. Máslem vymažeme obdélníkovou zapékací formu o velikosti asi 30×20 cm. Listové těsto rozdělíme na tři části a z každé vyválíme plát.

Jeden plát položíme na dno formy.

Smícháme oříšky, cukr, skořici a polovinu směsi potřeme na těsto. Pokryjeme dalším plátem těsta a na něj dáme zbylé oříšky. Navrch dáme poslední plát a potřeme ho máslem. Ostrým nožem nařízneme na povrch vzorek diamantu (nesmíme proříznout!). Těsto pokropíme vodou a pečeme 30 minut, poté zvýšíme teplotu a pečeme ještě 15 minut, až je moučník křupavý.

Hotové vyndáme z trouby a ihned polijeme sirupem.

Necháme vychladnout a krájíme.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...