Slaný koláč s houbami

Do této variace na lotrinský quiche se hodí hříbky.

Potřebujete:

250 g listového těsta, 25 g másla, 1 lžičku oleje, 250–300 g hub, 100 g slaniny, 1–2 stroužky česneku, 200 ml šlehačky, 3 vejce, 100 g tvrdého sýra, 3 snítky tymiánu, špetku muškátového oříšku, sůl, pepř

Postup:

  1. Těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu včetně boků a dejte na 5 minut do trouby vyhřáté na 200 °C, aby lehounce zezlátlo.
  2. V pánvi na oleji a másle opečte slaninu nakrájenou na kostičky s houbami nakrájenými na plátky a prolisovaným česnekem dozlatova. Přebytečný tuk slijte a směs přendejte do mísy. Smíchejte ji se smetanou, vejci, nastrouhaným sýrem, tymiánem a muškátovým oříškem. Osolte a opepřete.
  3. Směs vlijte do předpečeného korpusu, troubu ztlumte na 180 °C a pečte asi 20 minut, až náplň ztuhne. Před podáváním nechte koláč vychladnout.
Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj kousek štěstí

Každé pondělí se můžete potěšit novým vydáním časopisu MŮJ KOUSEK ŠTĚSTÍ. Najdete v něm aktuální zprávy ze společnosti, přitažlivé příběhy známých českých osobností, dechberoucí zážitky ze života čtenářů, spousty výherních křížovek a samozřejmě nechybí ani různé rady pro zdraví, krásu, zajímavé recepty a tipy pro volný čas.

Komentáře

...