Můj kousek štěstí

Špenát z vás udělá siláka a krasavce

Chcete mít zdravé kosti? Svaly? Nervy? Mozek? Srdce? Cévy? Zuby? Nehty? Vlasy? Pleť? Jezte špenát pravidelně a s chutí!

Špenát pochází z oblasti Afganistánu, kde byl vyšlechtěn ze svého planě rostoucího předka. Do Evropy ho přivezli Španělé a postupem doby získal na velké oblibě. Lze ho konzumovat jak v syrovém stavu, tak různě tepelně upravený. Špenát se vyznačuje vysokým obsahem vitaminu A, vitaminů skupiny B a vitaminu C. Z minerálů je v něm nejvíce zastoupen draslík, hořčík, sodík, vápník, železo, mangan a měď.

Prevence proti vráskám

Vysoký obsah betakarotenu dělá ze špenátu významného ochránce našeho zdraví. Chrání naše tělo před volnými radikály a zbavuje ho těžkých kovů, propůjčuje naší kůži "zdravou barvu", chrání nás před negativními účinky slunečního záření, přispívá k zachování mladého vzhledu a pomáhá v boji proti vráskám. Protože vitamin A je rozpustný v tucích, je třeba konzumovat špenát s přídavkem alespoň malého množství tuku.

Zázračný koktejl ve špenátu

Draslík a vápník jsou nepostradatelné pro zdravé zuby, kosti, nervy a metabolické procesy v lidském organismu. Železo je důležité pro krvetvorbu a okysličování tkání. Hořčík hraje významnou roli pro správnou funkci svalů, srdce, mozku a pomáhá udržet "pevné nervy". Měď udržuje dostatečnou hladinu "hormonů blaha" v našem těle a chrání před vypadáváním vlasů.
Sodík je nutný pro správnou regulaci tělních tekutin. Díky vysokému obsahu všech výše jmenovaných látek a jejich poměru patří špenát mezi nejzdravější potraviny..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden