Staročeská paštika

Příprava: 150 minut, Náročnost: 3, Cena za porci: 20 Kč .

Tato paštika je důstojnou konkurentkou vyhlášených belgických či francouzských paštik.

Suroviny na 7 porcí

Také vás může zajímat ...
  • 1 kg tučný vepřový bůček
  • 150g slaniny
  • 1 lžička soli
  • 100 g sušených brusinek
  • 2 lžičky provensálské koření
  • 3 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/8 celeru
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 500 g kuřecích jater
  • 8 kuliček černého pepře

Postup:

  1. Mrkev a cibuli nakrájíme na kolečka, bůček, slaninu a celer na kostky. Vše dáme do pekáče, osolíme, okořeníme a promícháme a dáme péct na 180°C, cca 45 minut. Očistíme si játra a přidáme je do pekáče k bůčku a pečeme společně ještě 20 minut. Podléváme lehce dle potřeby vodou.
  2. Upečené vyndáme z trouby a necháme vše vychladnout. Nesmíme však zapomenout vyndat koření. Pomeleme bůček a i se zeleninou a zvlášť pomeleme játra, pak vše smícháme. Dochutíme solí, přidáme provensálské koření a brusinky. Poměr koření si můžeme upravit dle vlastní chuti.
  3. Připravíme si formu, naplníme ji paštikou. Uhladíme ji, překryjeme ji alobalem a dáme ji péct. Máme-li kovovou formu, vkládáme ji do pekáče s vodou, který by měla sahat zhruba do poloviny formy. Ve vodní lázni pečeme zhruba 100 minut při 150°C. Pečeme-li v keramické formě, postačí 50 – 60 minut. Servírujeme s opečeným toastem a trochou kompotovaných brusinek. Vydrží cca týden v lednici.
Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj kousek štěstí

Každé pondělí se můžete potěšit novým vydáním časopisu MŮJ KOUSEK ŠTĚSTÍ. Najdete v něm aktuální zprávy ze společnosti, přitažlivé příběhy známých českých osobností, dechberoucí zážitky ze života čtenářů, spousty výherních křížovek a samozřejmě nechybí ani různé rady pro zdraví, krásu, zajímavé recepty a tipy pro volný čas.

Komentáře

...